IRF primio 200 zahtjeva za stopiranje otplate kredita

1 komentar

Investiciono-razvojnom fondu (IRF) stiglo je više od 200 zahtjeva klijenata koji žele da stopiraju otplatu kredita na period od tri mjeseca u skladu sa odlukom Vlade i Centralne banke, u sklopu ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica izazvanih koronavirusom.

Zahtjevi su počeli da se dostavljaju u ponedjeljak.

Država je za privredni sektor otvorila novu povoljniju kreditnu liniju kod IRF-a koja će početi da se realizuje sjutra, rekli su Vijestima iz fonda.

Detalje će IRF predstaviti danas.

“Ta kreditna linija za poboljšanje likvidnosti biće upotrijebljena isključivo za rješavanje problema nelikvidnosti nastale zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Novac se može upotrijebiti za nabavku proizvoda, poluproizvoda, sirovina i za isplatu zarda”, objasnili su iz IRF-a.

Oni su dodlai da pravo na kredit ne postoji, već da IRF na osnovu svakog pojedinačnog zahtjeva donosi pojedinačnu odluku.

Uslovi pod kojima se kredit odobrava podrazumijevaju maksimalni iznos do tri miliona EUR, kamatnu stopu od 1,5 odsto, grejs period od dvije godine i otplatu na osam godina, u koju je uključen i grejs period.

“Uzimajući u obzir skraćene procedure za dodjelu novca, a vodeći računa o finansijskoj stabilnosti i održivosti IRF-a i cjelokupnog sistema, novac će se odobravati na osnovu mekih sredstava obezbjeđenja i hipoteka”, naveli su predstavnici IRF-a.

Kod odobravanja kredita prioritet će imati ljekovi, medicinska oprema i sanitetska vozila, turizam i ugostiteljstvo, saobraćaj, usluge, proizvodnja i prerada hrane.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • A kako su dobili kad se CB CG odluka ne odnosi na njih, samo na banke, MKI i Lizing kompanije? Korektno je što IRF prihvata zahtjeve, ali se odluka mora dopuniti, mada u tekstu na kraju ima ambivalentnosti oko izvještavanja, a IRF je obavezan da dostavlja izvještaje.

    No, danas je u Vijestima predsjednik IRFa trošio riječi oko “problema iz istorije”. Baš partiijski profil bez strukovne reputacije nema baš kredibilitet da prigovara mikro, malim i srednjim privrednicima oko “zaostavština”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *