Internet prodaja u Kini spasila Nike

Američki proizvođač sportske odjeće Nike izvijestio je o 30-procentnom skoku prodaje putem Interneta u Kini nakon zatvaranja fizičkih trgovina zbog zaraze koronavirusom.

Američka kompanija zatvorila je većinu trgovina u svijetu a u utorak je objavila da je u Kini ponovo otvorila 80 posto prodajnih mjesta.

“Očekujemo da će sljedećih nekoliko nedjelja biti vrlo izazovno razdoblje”, rekao je izvršni direktor Nikea John Donahoe, komentarišući stanje u SAD-u i v.

Nada se da mogu upotrijebiti lekcije naučene u Kini kako bi se uspješno nosili s mjerama izolacije na zapadnim tržištima.

“Potrošači su se vratili u trgovine. Često s maskama ali vratili su se”, komentarisao Donahoe stanje u Nikeovim prodajnim mjestima u Kini.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s februarom Nikeovi su prihodi u Kini pali pet posto, na 1,5 milijardi dolara, prenosi BBC. Bio je to prvi pad u Kini za američku kompaniju u posljednjih gotovo šest godina.

Prodaja putem Interneta poskočila je pak 36 posto i u Nikeu se nadaju da će im taj trend pomoći da se ublaži pad prihoda zbog zatvaranja fizičkih trgovina.

Check Also

Američki predsjednici zarađuju više nakon isteka mandata

Postati predsjednik SAD je ogromna životna promjena, ali jedno pitanje se često postavlja – kako …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *