Zašto Rusija, koja broji 146 miliona stanovnika, ima manje slučajeva koronavirusa nego Luksemburg?

Dodajte komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je, kako prenosi CNN, da je ove nedjelje njegova zemlja uspjela da zaustavi masovno širenje koronavirusa i da je situacija “pod nadzorom”, zahvaljujući preventivnim i agresivnim mjerama.

Ima li Rusija pod nadzorom koronavirus? Prema informacijama koje su objavili ruski funkcioneri, čini se da je Putinova strategija uspjela. Broj potvrđenih slučajeva oboljelih koronavirusa u Rusiji je iznenađujuće je mali, uprkos tome što Rusija dijeli dugu granicu s Kinom, a svoj je prvi slučaj zabilježila još u januaru.

Iako se broj oboljelih povećava, u ovom je trenutku, u zemlji koja ima 146 miliona stanovnika, zaraženo samo oko 450 osoba. Dakle, Rusija ima manje potvrđenih slučajeva od Luksemburga koji ima samo 628.000 stanovnika, a prema websajtu Worldometers.info u toj zemlji zabilježeno preko 800 slučajeva koronavirusa s osam smrtnih slučajeva.

Ruske mjere ranog reagovanja, poput zatvaranja granice duge 2600 kilometara s Kinom već 30. januara i uspostavljanja karantinskih zona, kažu neki stručnjaci, možda su doprinijele odgađanju potpunog izbijanja epidemije.

Rani početak testiranja

Predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije u Rusiji dr. Melita Vujnović, izjavila je za CNN da je Rusija testiranja na COVID 19 započela krajem januara. Istakla je da je Rusija pored testiranja preduzela i širi niz mjera.

– Ispitivanje i identifikacija slučajeva, pronalaženje kontakata, izolacija, sve su to mjere koje Svjetska zdravstvena organizacija predlaže i preporučuje, i sve su bile na mjestu. Socijalna distanca je druga komponenta koja je takođe započela relativno rano, rekla je dr. Vujnović.

“Rospotrebnadzor”, ruski državni nadzornik potrošnje, rekao je da je ukupno obavljeno više od 156.000 testova na koronavirus. Poređenja radi, rema podacima CDC-a, SAD su tek u martu pocčele sprovoditi masovnija testiranja, dok Rusija kaže da je masovno testirala od početka februara, uključujući aerodrome, usredsređujući se na putnike iz Irana, Kine i Južne Koreje.

To ne znači da nije bilo rupa u ruskoj odbrani od korone. Rusija, recimo, nije započela s testiranjem onih koji dolaze iz Italije ili drugih teško pogođenih zemalja EU,  već je kontrolu prema građanima iz EU ograničila na mjerenje  temperature i uvođenje dvonedjeljng karantina. Prema podacima zdravstvenih službenika, većina slučajeva koronavirusa zabilježenih u Rusiji stigla je iz Italije.

Nepovjerenje među stanovništvom

Ipak, Rusija se bori sa širokim javnim skepticizmom, nasljeđem svoje sovjetske prošlosti. Na društvenim medijima Rusi su pokrenuli pitanja koja se odnose na loše ocjene transparentnosti u zemlji, poput prikrivanja informacija oko nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine te odgovora zemlje na epidemiju HIV / AIDS-a u osamdesetim godinama prošlog vijeka.

Vlasti su brzo krenule u obračun s onim što smatraju dezinformacijama. Početkom marta, Federalna služba sigurnosti i internet nadzornik pokušali su da uklone viralni post u kojem se tvrdi da je stvarni broj slučajeva koronavirusa iznosio 20.000 i da ga je ruska vlada prikrivala. Korisnicima Facebooka i Instagrama u Rusiji tada su se počela prikazivati upozorenja o podizanju svijesti  o koronavirusu koja su povezana sa službenom web stranicom Rospotrebnadzor-a.

Neki su stručnjaci postavili sumnju u pouzdanost ruskog sistema testiranja na koronavirus, koji zavisi od samo jedne laboratorije. U izvještaj PCR.News-a, medija za medicinare i zdravstvene radnike, istaknuto je da jedini odobreni sistem za testiranje na koronavirus koji proizvodi Vector u Novosibirsku, ima nižu osjetljivost od ostalih testova na viruse, što izaziva zabrinutost zbog lažnih negativa.

David Berov, prvi potvrđeni pacijent s koronavirusom u Moskvi, napisao je na Instagramu da je njegov drugi test pokazao negativan rezultat, dok je u prvom i trećem testu bio pozitivan na koronavirus.

Optužbe za prikrivanje  koje Kremlj i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pobijaju

Anastasia Vasilyeva, ljekarka ruskog opozicionara Alekseja Navalnyja i rukovodilac sindikata Saveza ljekara, objavila je niz videozapisa u kojima tvrdi da vlasti prikrivaju stvarne brojeve koronavirusa koristeći pneumoniju i akutnu respiratornu infekciju kao dijagnozu, prenosi Poslovni dnevnik.

– Vidite da su rekli kako je prvi pacijent s koronavirusom umro od tromboze. To je očito, niko ne umire od samog koronavirusa. Oni umiru od komplikacija, tako da je time vrlo lako manipulisati, rekla je Vasilyeva za CNN.

Moskovski zdravstveni funkcioneri negirali su optužbe i rekli da testiraju pacijente s upalom pluća na koronavirus. Dr. Vujnović je takođe bila skeptična prema tvrdnjama dr. Vasilyeve.

– Ne vjerujem da se bilo šta skriva, jer bi se to otkrilo u izvještajima, ali to ne znači  da možda nećemo vidjeti porast broja slučajeva u sljedećem razdoblju, jer smo to vidjeli u mnogim zemljama, kazala je dr. Vujnović.

Putin se također izrazio zabrinutost zbog statistika, rekavši kako vlada ne prikriva brojke, ali da možda nema potpunu sliku.

– Vlasti možda ne posjeduju potpune informacije, jer ljudi ponekad to ne prijavljuju,  sami ne znaju da su bolesni, a latentno je razdoblje vrlo dugo, rekao je Putin u televizijskom obraćanju javnosti i dodao da su sve informacije koje izdaje Ministarstvo zdravlja objektivne.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *