Snažan oporavak azijskih tržišta

Azijske dionice snažno su oporavile u utorak, jer je obećanje Federalnih rezervi o bespovratnom finansiranju oslabilo bolna naprezanja na finansijskim tržištima, čak i ako to neće ublažiti trenutni ekonomski udar koronavirusa.

Iako je Wall Street izgledao neimpresioniran, ulagači u Aziji bili su dovoljno ohrabreni da podignu E-Mini futurese na S&P 500 za 3%, a japanski Nikkei 6,2%. Ako se održi, to bi bio najveći dnevni porast za Nikkei od kraja 2016.

MSCI-ov najširi indeks azijsko-pacifičkih dionica izvan Japana skočio je za 4,2% na više od polovine pada u ponedjeljak. Shanghai Blue Chip Index dobio je 2,7%.

Evropa je izgledala za nijansu optimističnije jer su se EUROSTOXXX 50 budućnosti povećale za 3,3%, a FTSE budućnosti 3,1%.

U svom najnovijem drastičnom koraku, Fed je ponudio da kupi neograničenu količinu imovine kako bi stalan tržište i proširio svoj mandat na korporativne i mini obveznice.

Brojevi su sigurno veliki, a analitičari procjenjuju da bi paket mogao zajamiti nefinansijske kompanije ili četiri triliona dolara ili više.

Check Also

Telenor: Platite račun online i bez provizije

Telenor je svojim postpejd korisnicima omogućio da svoje račune plate online i bez provizije, putem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *