Snažan oporavak azijskih tržišta

Azijske dionice snažno su oporavile u utorak, jer je obećanje Federalnih rezervi o bespovratnom finansiranju oslabilo bolna naprezanja na finansijskim tržištima, čak i ako to neće ublažiti trenutni ekonomski udar koronavirusa.

Iako je Wall Street izgledao neimpresioniran, ulagači u Aziji bili su dovoljno ohrabreni da podignu E-Mini futurese na S&P 500 za 3%, a japanski Nikkei 6,2%. Ako se održi, to bi bio najveći dnevni porast za Nikkei od kraja 2016.

MSCI-ov najširi indeks azijsko-pacifičkih dionica izvan Japana skočio je za 4,2% na više od polovine pada u ponedjeljak. Shanghai Blue Chip Index dobio je 2,7%.

Evropa je izgledala za nijansu optimističnije jer su se EUROSTOXXX 50 budućnosti povećale za 3,3%, a FTSE budućnosti 3,1%.

U svom najnovijem drastičnom koraku, Fed je ponudio da kupi neograničenu količinu imovine kako bi stalan tržište i proširio svoj mandat na korporativne i mini obveznice.

Brojevi su sigurno veliki, a analitičari procjenjuju da bi paket mogao zajamiti nefinansijske kompanije ili četiri triliona dolara ili više.

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *