Prodavci da organizuju prodaju onlajn

Dodajte komentar

Operativni štab za podršku privredi za vrijeme trajanja mjera za sprečavanje širenja koronavirusa podstakao je sve prodavce da prodaju organizuju putem online ili telefonskih porudžbina uz isporuku ili dostavu.

“Dostavljanje proizvoda ima za cilj da smanji potrebu za napuštanjem kuće ili stana čime bi se uticalo na smanjeno kretanje građana po gradu i posebno njihovo okupljanje na jednom mjestu”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Uprave za inspekcijske poslove.

Izuzetno je važno da se dostavljanje radi na adekvatan način, uz poštovanje preporuka Instituta za javno zdravlje.

“Dostavljač treba da poštuje mjere nošenja rukavica, po mogućnosti maske i socijalnog distanciranja, kao i da ostavlja paket sa robom u kesi ispred vrata”, rekli su iz Uprave.

Uz dostavljeni paket neophodno je na vidno mjesto istaći uputstvo u kojem se navodi da se operu ruke, proizvod izvade iz kese koju bace i ponovo operu ruke.

“Podsjećamo da je za dostavljanje hrane i ljekova potrebno dobiti posebnu saglasnost Operativnog štaba, osim za ugostiteljske objekte koji organizuju dostavu hrane”, navodi se u saopštenju.

Operativni štab se takođe obratio Institutu za javno zdravlje, povodom mjera za sprečavanje širenja virusa i dobio uputstva za odgovorne koji upravljaju kisocima u kojima se prodaje štampa.

“Rad kioska treba organizovati u skraćenom vremenu od sedam sati do 15 sati u dvije smjene, odnosno četiri sata po zaposlenom. Zaposleni koji radi u kiosku mora nositi rukavice eventualno i masku, po skidanju rukavica neophodno je da u kiosku ima dezinfekciono sredstvo za dezinfekciju ruku”, rekli su iz Operativnog štaba.

Otvor kroz koji se obavlja promet mora biti takav da se može pokriti, a prodavac mora biti na visokom položaju sa licem dovoljno udaljenim od otvora i frontalnog stakla.

“Ispred kioska treba da stoji jasno povučena crta koju kupac ne smije da pređe kako bi se očuvala distance, ali i koja omogućava razmjenu artikala i novca”, dodaje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *