Odložena prodaja imovine Galenike

Dodajte komentar

Privredni sud uvažio je prigovor finansijske institucije Heta, glavnog povjerioca u stečajnom postupku kod kompanije Galenika Crna Gora, i naložio upravniku Veselinu Perišiću da odgodi drugu prodaju dijela imovine stečajnog dužnika koja je oglašena 11. februara ove godine.

Heta je, kako saznaju “Vijesti”, prigovorila sudu jer u postupku prodaje nije bila odvojena pokretna od nepokretne imovine, na koju imaju upisanu hipoteku kao glavni i razlučni povjerilac, niti ih je navodno Perišić upoznao sa procijenjenom vrijednošću pokretne i posebno nepokretne oglašene imovine.

Rješenje je donio stečajni sudija i predsjednik suda Blažo Jovanić koji, kao ni upravnik Perišić, nije htio da odgovara na pitanja “Vijesti” u vezi sa prodajom.

Posljednji slučaj sa prigovorom Hete, a koja potražuje od Galenike u stečaju 2,7 miliona eura zbog nevraćenog kredita (od čega je priznato oko 1,8 miliona eura, a za 900.000 eura kamata je povedena parnica) pokazuje da ni glavni povjerilac nije detaljno bio upoznat sa procjenom pokretne i nepokretne imovine iz drugog javnog oglasa.

Heta ima upisanu hipoteku na glavne nekretnine Galenike Crna Gora – fabrike ljekova u Podgorici i Zagaraču.

Perišić je 11. februara oglasio prodaju bivše fabrike za proizvodnju ljekova u Zagaraču, kao i prodaju poslovnih prostora u Podgorici, Virpazaru, Sutomoru i Risnu.

Prema tom oglasu, procijenjena pokretna i nepokretna imovina u Zagaraču iznosila je 817.805 eura, a početna prodajna cijena je bila 654.244 eura. Procijenjena vrijednost četiri poslovna prostora sa opremom iznosila je 278.959 eura, dok je ukupna početna prodajna cijena 223.167 eura.

“Vijesti” saznaju nezvanično da je bilo zainteresovanih ponuđača za kupovinu nekih od navedenih nekretnina, a Jovanić nije htio da odgovori ko je sve dostavio ponudu i koliko su bile vrijedne.

Galenika je u stečaju od 8. jula 2019. na zahtjev Poreske uprave zbog duga za poreze i doprinose od oko 2,6 miliona eura. Povjerioci su prijavili da im to preduzeće ukupno duguje oko devet miliona.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *