NBS kupila 127 miliona eura, bankama obezbijedila 14,9 milijardi dinara

Na jučerašnjoj dodatnoj tromjesečnoj svop aukciji kupovine deviza odnosno eura za dinare, Narodna banka Srbije je svop kupila 127 miliona eura, koliko je iznosila i tražnja banaka na aukciji, po fiksnim svop poenima od 2.525, objavila je danas NBS.

“Na ovaj način bankama je obezbijeđena dinarska likvidnost u ukupnom iznosu od 14,9 milijardi dinara, po povoljnoj kamatnoj stopi od 0,85%, koja u najvećoj mjeri pokriva troškove deponovanja preuzetih deviznih (euro) sredstava, po negativnoj kamatnoj stopi na međunarodnom tržištu”, saopšteno je iz kabineta guverner a NBS.

Dodatna devizna svop aukcija organizovana je radi pružanja podrške domaćem finansijskom sistemu i ukupnim ekonomskim tokovima u aktuelnim uslovima vanrednog stanja u Republici Srbiji usled širenja virusa COVID-19.

“NBS pažljivo prati likvidnost bankarskog sektora i kretanja na finansijskom tržištu i spremna je da ako bude potrebe nastavi da organizuje dodatne svop aukcije deviza, kao i da upotrijebi sve ostale instrumente koji joj stoje na raspolaganju da bi obezbijedila nastavak nesmetanog funkcionisanja domaćeg novčanog tržišta i cjelokupnog finansijskog sistema”, navodi se u saopštenju.

Check Also

NLB će zadržati dobit ostvarenu u 2019. godini

Slovenačka bankarska grupacija NLB, matična kompnija Nove Ljubljanske banke, saopštila je u petak kako planira …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *