Milićević: Vanredno stanje u Srbiji oboriće BDP 4,5 odsto

Ekonomsko-finansijski konsultant Dragovan Milićević rekao je danas da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u 2020. godini pasti oko 4,5 odsto ako vanredno stanje zbog virusa korona potraje tri mjeseca.

Milićević je za Betu rekao da nisu na naučnim saznanjima zasnovane tvrdnje političara Srbije da ostaju pri projekciji o rastu BDP od četiri odsto ove godine.

„Ako vanredno stanje potraje tri mjeseca, BDP će pasti za oko 4,5 odsto“, procijenio je Milićević.

Dodao je da ostaje nada da poljoprivreda neće snositi velike posljedice ograničenog kretanja zbog vanrednog stanja, ali da treba imati u vidu da je to „fabrika pod otvorenim nebom“.

Zato, ako se ne ponovi prošlogodošnja suša od četiri mjeseca, već vrijeme bude zadovoljavajuće, poljoprivreda bi, po njegovim riječima, mogla da ima rast proizvodnje od oko 16 odsto.

„Najveći pad pretrpjeće sektor usluga smeštaja i ishrane – oko 30 odsto, zatim sektor umjetnost, zabava i rekreacija – 20 odsto“, procijenio je Milićević.

Poslovi s nekretninama i naučna djelatnost imaće pad po deset odsto, saobraćaj i skladištenje oko osam odsto, preradjivačka industrija, trgovina na veliko i malo po pet odsto, gradjevinarstvo četiri, a sektor finansija i osiguranja po dva odsto, rekao je on.

Milićević je preporučio da se državni „budžet relaksira“ kroz pregovore da bi se ove godine odložilo plaćanje kamata na inostrane kredite.

„Treba pokušati da se pregovorima ove godine odloži plaćanje kamate na inostano zaduživanje od 950 miliona eura i smanje subvencije za oko 400 miliona eura“, rekao je Milićević.

Istakao je da subvencije prije svega treba ukinuti stranim investitorima koji otvaraju fabrike u Srbiji, a svakako zadržati za poljoprivredu.

„U budžetu za ovu godinu za subvencije je predvidjeno milijardu eura, od čega za poljoprivredu samo 350 miliona eura“, rekao je Milićević.

On smatra da više ne treba finansijski podržavati projekte slične švajcarskoj fabrici čokolade „Beri Kalebo“ čija je izgradnja nedavno počela u Novom Sadu, uz subvenciju od 12 miliona eura iako ta strana firma ima promet u milijardama eura.

Check Also

I u krizi depoziti stabilni

Dinamika kretanja depozita tokom godine korespondira sa početkom pandemije, kao i lošijim rezultatima turističke sezone, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *