Donosi li aktuelni pad cijena nafte u svijetu nove niže cijene goriva?

Već nekoliko nedjelja nalazimo se u periodu izuzetno niskih cijena sirove nafte na svejtskim tržištima. Prelivanje ovih dešavanja na cijenu goriva, kažu stručnjaci, tek će da uslijedi, a aktuelno pojeftinjenje na pumpama, zapravo je posljedica pada cijene barela iz januara.

Cijena nafte na globalnom tržištu od 20. januara do 10. februara pala je sa skoro 70 na 53,27 dolara, odnosno više od 24 odsto, i taj pad vozači regionu na svom novčaniku osjećaju ovih dana. Eurosuper BMB 95 je posljednji put pojeftinio 14 centi, pa litar koštat 1,14 eura. Litar BMB 98 iznosi 1,18 eura, a litar eurodizela 1,05 eura. Jeftinije je i lož ulje pa litar košta 1,03 eura.

Investiciona kuća “Goldman Saks” predviđa da će cijena nafte u narednom periodu pasti na 20 dolara po barelu. I to bi moglo da donese nove promjene u cijenama goriva.

“Cijena sirove nafte je trenutno na globalnom tržištu oko 27 dolara po barelu, a kod nas se svakako očekuje dalji pad cijena, jer će ovaj uticaj na naše tržište tek da uslijedi”, kaže za “Blic Biznis” generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Kako kaže, ne može se procijeniti kada, niti koliko će to pojeftinjenje biti, jer ne zavisi samo od jednog parametra, ali je izvjesno.

Prema njegovim riječima, nije ovo prvi put da se toliki pad cena sirove nafte desio, štaviše, prije svega nekoliko godina je cijena na tržištu nafte sa 120 dolara za barel, 2014. godine za samo dvije godine pala na 27 dolara.

“Ono što je specifično jeste to što je prethodni pad trajao dvije godine, a ovaj se desio za veoma kratko vrijeme. U tom smislu živimo u periodu istorijske promjene i na tržištu nafte”, istakao je sagovornik “Blic Biznisa”.

 

Check Also

Raičković: Vrijeme je da se struka pita

Ljudi posmatraju krize kao problem, a ja bih rekao izazov da se suočimo sa svim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *