Cijene namirnica rastu, država ne može da reaguje

Dodajte komentar

Prodavci u Crnoj Gori podigli su u prethodnim danima cijene prehrambenih namirnica poput brašna, bijelog luka, limuna, pomorandži, jabuka… u vremenu kada je u zemlji praktično vanredno stanje zbog pojave virusa korona. Država je, sa druge strane, nemoćna da spriječi uvećanje cijena, što je za “Dan” potvrđeno iz Uprave za inspekcijske poslove.

– Glavni problem je što je tržište u Crnoj Gori slobodno, odnosno ne mogu da se ograničavaju cijene već ih trgovci sami formiraju. To važi za sve proizvode osim za ljekove na recept. Isti slučaj je i sa poskupljivanjem dezinfekcionih sredstava. Marže mogu da se kontrolišu samo u apotekama vezano za ljekove na recept. Mi smo evidentirali povećanje cijena pojedinih namirnica, ali u tim slučajevima Tržišna inspekcija nije mogla da reaguje jer Zakon o unutrašnjoj trgovini to ne zabranjuje, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je sredinom ovog mjeseca saopštila da nije moralno što prodavci povećavaju cijene dezinfekcionih sredstava.

– Formiranje cijena je slobodno. To je sad legalno, ne znači da je moralno. Danas je legalno, ali ne znači da će i sjutra biti legalno. Sjutra naredbom možemo ograničiti cijene, poručila je ranije Sekulić.

Predsjedik Partije penzionera, invalida i restitucije PIR Momo Joksimović pozvao je ministarku Sekulić i Tržišnu inspekciju, na čelu sa Mijatom Šestovićem, da spriječe dalje povećanje cijena životnih namirnica.

– PIR, udruženje za zaštitu penzionera i invalida CG, Udruženje civilnih, vojnih i invalida rada mole nadležne organe da kontrolišu prodavce prehrambenih i drugih neophodnih životnih potreba da smanje cijene koje su naglo uvećali, skoro u svim mega i mini-marketima, a posebno u privatnim prehrambenim prodavnicama. Članovi glavnog i opštinskih odbora Partije PIR su obišli na desetine marketa i prehrambenih prodavnica, i lično se uvjerili da su cijene naglo skočile. Cijena limuna se prije pojave virusa kretala od 1,6 do 1,8 eura, u mini-prodavnicama do dva eura, a cijena bijelog luka oko tri do 3,2 eura. Sada je cijena limuna u megamarketima do 2,3 eura, au manjim prehrambenim privatnim objektima od 2,7 do tri eura, a cijena bijelog luka se naglo povećala do 5,5 eura, rekao je Joksimović.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *