Uprkos padu prometa od 60%, dionice Ubera skočile 30%: ‘Imamo 10 mlrd. dolara u gotovini’

Dodajte komentar

Nakon pada prometa od 60 posto, direktori Ubera požurili su da uvjere investitore kako ta kompanija može preživjeti pandemiju koronavirusa.

Proteklih je mjeseci, odnosno čak i prije širenja virusa, Uber izgubio milijarde dolara i otpustio stotine radnika, a ove nedjelje, s obzirom na velik pad korištenja Uberove usluge za koji se predviđa da bi u ostatku godine mogao iznositi čak 80 posto, mnogi su se ulagači zabrinuli hoće li kompanija preživjeti krizu koja ju je zahvatila.

No, Dara Khosrowshahi, izvršni direktor Ubera, brzo je razuvjerio svoje investitore objavom da Uber ima rezervu od čak 10 milijardi dolara u gotovini koja kompaniji daje sigurnost da će preživjeti značajan pad potražnje. Usto, kako piše Washington Post, izvršni direktor dodao je i kako je Uber počeo i agresivno da reže troškove te da su već uštedjeli 150 miliona dolara.

Odmah nakon te objave, vrijednost dionica kompanije skočila je za čak 30 posto.

Khosrowshahi je rekao i kako će se gradovi koje je koronavirus pogodio oporaviti za otprilike dva mjeseca, a „kada kada grdovi počnu da se kreću i Uber će takođe“.

– Ljudi žele da se vrate na posao i svom starom životu, a na početku će se više služiti Uberom nego javnim prevozom – smatra izvršni direktor Ubera.

Dok se to ne dogodi, Uber doživljava velik rast usluge dostave hrane Uber Eats.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *