Rad sa distance bi mogao biti prekretnica u poslovnom svijetu

Dodajte komentar

Izvršni direktori širom planete suočavaju se s novom situacijom i poslovnom klimom, uvjereni da će posao da “trpi” sigurno još narednih nekoliko mjeseci zbog pandemije korona virusa i njenog uticaja na svijet i ekonomiju.

Ipak, većina je stava da će se kroz neko vrijeme sve vratiti u normalu i da će njihove kompanije ostati na “sigurnom tlu”, uprkos kratkotrajnom udaru na prihode. YPO studija je juče objavila da 82 odsto lidera očekuje pad profita u narednih 6 mjeseci, a više od polovine (54 odsto) ne vjeruje u boljitak, kada je riječ o primanjima, još godinu dana.

CNBC dalje prenosi da je ova studija uključivala 2,750 izvršnih direktora iz 110 zemalja, a sprovedena je od 10. do 13. marta 2020. godine, baš uoči naglih društvenih promjena i preventivnih mjera. Od tada, nekoliko saveznih država SAD i vlada širom svijeta uvelo je striktne norme: zatvaranje barova, kafića, restorana i drugih biznisa koji nisu neophodni.

U vreme ispitivanja zarad sprovođenja studije, ispitanici u Aziji, i konkretno u Kini odakle je virus i potekao, rekli su da su osjetili veliki poslovni udarac (njih 84 odsto se tako izjasnilo). U Indiji, Nepalu i Šri Lanki njih 78 procenata tako misli, na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi – 74 odsto, dok se u Evropi najmanji procenat (70%) poslovnih ljudi osjeća “ugroženo” zbog Covid-19 virusa.

Čini se da su biznisi u Australiji (52%), SAD (50%) i Kanadi (45%) najmanje trpeli, ipak, riječ je i o subjektvnom osjećaju. Od 13. marta situacija se i tamo pogoršala.

Nelson Lo, ispred “Novena Global Lifecare” zdravstvenog centra sa sjedištem u Singapuru, rekao je za CNBC da će otkazi širom planete biti neizbježni. Svjetske vlade i banke čine napore da smanje uticaj korone na ekonomiju, ali je pitanje u kojoj mjeri će uspjeti u tome. Od juče, VB i SAD uvele su nove fiskalne stimulanse kojima podržavaju svoje građane i kompanije.

Kako se izvršni direktori snalaze u svemu?

Sve zavisi u kojoj industriji posluju. Dok neke grane poput ugostiteljstva i turizma trpe najviše (89%), poljoprivreda, pojedine fabrike, nauka i inženjerstvo čak bilježe rast. U padu su još i edukacija (87%), pojedini mediji i zabava (80%).

Bilo kako bilo, nijedan lider ovu trenutnu situaciju ne “uzima zdravo za gotovo”. Oko 95 odsto njih preduzima mjere potrebne za zaštitu biznisa od propasti, a to uključuje češću komunikaciju sa zaposlenima i davanje smjernica za dalji radi, primjenu novih zdravstvenih procedura, otkazivanje velikih događaja i poslovnih putovanja.

Lo smatra da bi aktuelno stanje moglo da otvori nove mogućnosti za lidere, da osmisle ili implementiraju nove načine za vođenje poslovanja. – Ovo je prekretnica za šire usvajanje tehnologije i komunikacije na daljinu – smatra on.

Dalja preporuka stručnjaka je da se zaposlenima kad god, i gdje je moguće, obezbijedi rad od kuće. Osim toga, fokus treba da bude na činjenicama, a ne na željama direktora, komunikacija mora da se odvija regularno, potrebno je ustaliti rad lanaca snabdijevanja, praviti kratkoročne, ali i dugoročne planove.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *