Njemačka zbog koronavirusa najvjerovatnije gubi 729 milijardi eura i 1,8 miliona radnih mjesta

Ekonomski institut IFO je zbog koronavirusa iznio dramatične ekonomske procjene za Njemačku. Najjača evropska ekonomija mogla bi da pretrpiu stotine milijardi eura gubitaka u proizvodnji, a u pitanje bi moglo doći do 1,8 miliona radnih mjesta.

Predviđa se da bi više od šest miliona ljudi moglo raditi skraćeno radno vrijeme.

“Očekuje se da će troškovi premašiti sve što se dosad u Njemačkoj znalo o ekonomskim krizama ili prirodnim katastrofama posljednjih decenija”, kazao je predsjednik instituta Clemens Fuest.

U studiji objavljenoj u ponedjeljak, IFO je procjenjivao nekoliko scenarija za najjaču evropskog ekonomiju. Zaključili su da bi se, ovisno o scenariju – prije svega dužini trajanja epidemije i posljedično, koliko bi mjeseci privreda i cjelokupan život bili sasvim ili djelimično zaustavljeni – ekonomske aktivnosti mogle smanjiti za od 7,2 posto pa, u najgorem scenariju, do čak 20,6 posto. To bi značilo troškove između 255 i 729 milijardi eura.

Prema najboljem scenariju, njemačka ekonomija bila bi zaustavljena na dva mjeseca, u trećem bi se mjesecu počela oporavljati, a u četvrtom bi se vratila u normalu. Prema tom scenariju, dakle, situacija u vezi s epidemijom normalizovala bi se negdje sredinom ljeta.

Check Also

MMF očekuje da će se azijska ekonomija smanjiti uz revidiranu prognozu

Izbijanje koronavirusa bilo je skupo za azijski ekonomski razvoj, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *