Evropski indeksi pali, sve više zemalja u samoizolaciji

Dodajte komentar

Na evropskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica potonule najniže u gotovo sedam godina jer je sve više zemalja u samoizolaciji, paralizovano zbog širenja koronavirusa, pa ulagači strahuju od duboke recesije.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 4,6 posto, skliznuvši blizu najnižih razina u sedam godina.

Pritom je londonski FTSE indeks potonuo 4,90 posto, na 4.938 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 4,50 posto, na 8.523 boda, a pariški CAC 4,40 posto, na 3.872 boda.

Koronavirus, kojim je dosad u svijetu zaraženo više od 325 hiljada ljudi, od kojih je više od 14.000 umrlo, izazvao je velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta.

Širenje tog virusa u svijetu natjeralo je niz zemalja na samoizolaciju. Mnoge su zemlje uvele karantene kako bi spriječile širenje virusa, no zbog toga su oaralizovani dijelovi privrede.

Otprilike trećini Amerikanaca u nedjelju je naređeno da ne idu na posao, da ostanu kod kuće, dok je funkcioner američke centralne banke James Bullard upozorio da bi nezaposlenost mogla dostići 30 posto, ako se ne donesu dodatne fiskalne podsticajne mjere.

Najveće centralne banke u svijetu smanjuju kamate i na različite načine povećavaju likvidnost na finansijskim tržištima.

I vlasti mnogih zemalja – od Velike Britanije i Francuske do Kine, Japana i SAD-a – nastoje da podrže ekonomije ogromnim paketima pomoći.

No, pad finansijskih tržišta pokazuje da ulagači nisu uvjereni da će te mjere biti dovoljne da ublaže ekonomske štete od udara koronavirusa.

„Dalje širenje koronavirusa ozbiljno šteti globalnoj ekonomiji, pa očekujemo da će rast svjetske ekonomije skliznuti na nivoe iz doba globalne financijske krize“, upozoravaju analitičari Morgan Stanleya.

U minusu su jutros i američki terminski indeksi, pa se očekuje dalji pad cijena dionica na Wall Streetu, premda su već prošle nedjelje zabilježile najveći nedjeljni gubitak od finansijske krize 2008. godine.

I na azijskim su berzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu oko 5 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks porastao 2 posto, na 16.887 bodova, što se vjerovatno zahvaljuje očekivanjima da će japanska centralna banka još agresivnije kupovati hartije od vrijednosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *