ECB ublažava propise za banke kako bi sačuvala protok kredita

Evropska centralna banka (ECB) ublažila je propise za banke kako bi sačuvala protok kredita prema građanima i ekonomiji u krizi prouzrokovanoj epidemijom korona virusa.

Aktivnosti su u pojedinim dijelovima ekonomije eurozone gotovo zamrle, a finansijska tržišta su uzdrmana pa je ECB znatno ublažila uslove finansiranja banaka i zahtjeve o njihovom kapitalu.

U petak su otišli i korak dalje, poručujući bankama da izbjegavaju da stavljaju na stranu prevelike iznose za potencijalno nenaplative kredite jer će time još više smanjiti kreditiranje realne ekonomije.

“Unutar regulatornog okvira usmjerenog na kontrolu rizika, ECB preporučuje da sve banke izbjegavaju procikličke pretpostavke u modelima proračuna rezervacija”, stoji u saopštenju centralne monetarne institucije eurozone.

Banke bi umjesto toga trebale birati takozvane prelazne propise IFRS 9, sugerišu u ECB-u.

To znači da su dobile više manevarskog prostora za odstupanje od važećih propisa prema kojima moraju unaprijed rezervirati određeni iznos ako očekuju gubitak po kreditu u prvoj godini otplate.

ECB je najavila i da će njeni supervizori biti “fleksibilni” kada su u pitanju nenaplaćeni krediti pokriveni državnim garancijama odnosno obuhvaćeni moratorijumom na otplatu zbog epidemije korona virusa.

ECB-ov sektor za superviziju banaka precizirao je i vrijednost mera najavljenih na prošlonedjeljnoj sjednici, navodeći da je ublažavanjem propisa o kapitalu bankama ‘oslobođeno’ nekih 120 milijardi eura

Taj se novac može upotrijebiti za pokrivanje gubitaka odnosno za finansiranje kredita u vrijednosti 1.800 milijardi eura, navode u ECB-u.

Novac.hr

Check Also

Elektroprivreda će tražiti preuzimanje Kombinata aluminijuma

Iz Elektroprivrede (EPCG) razmišljaju o preuzimanju upravljanja Kombinatom aluminijuma (KAP) čime bi garantovali zarade zaposlenima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *