Dolar prema korpi valuta na trogodišnjem rekordu

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta snažno porasla drugu nedjelju zaredom, dosdistigavši trogodišnji rekord, jer su zbog ‘koronakrize’ ulagači pojačano kupovali dolare, a prodavali dionice, obveznice, zlato i druge robe.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošle nedjelje 3,5 posto, na 101,80 bodova, a u jednom je trenutku dostigao i 103 boda, najvišu razinu u tri godine.

Pritom je kurs eura prema dolaru potonuo 3,7 posto, na 1,0690 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skočila je, pak, 2,8 posto, na 110,95 jena.

Jačanje dolara posljedica je oštrog pada cijena dionica na svjetskim berzama zbog strahovanja ulagača od recesije uslijed širenja koronavirusa u svijetu.

Pandemija tog virusa izazvala je velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta, a mnoge su zemlje zatvorile škole, zabranile javna okupljanja, odgodile sportske i kulturne događaje…

Centralne banke i vlasti najvećih ekonomija u svijetu uvode velike monetarne i fiskalne poticaje kako bi ublažile štete.

U takvim okolnostima američka se valuta smatra sigurnijim utočištem za kapital, pa su investitori naveliko kupovali dolare a prodavali dionice, obveznice, zlato i druge robe.

“Ljudi prodaju sve redom, a svima je zajedničko da žele gotovinu. Svi se samo žele domoći novca jer na kraju dana ne znaju iz kojeg će izvora doći njihovi idući prihodi a imaju račune koje moraju podmiriti”, kaže Stuart Oakley, direktor u banci Nomura.

Mnoge najznačajnije svjetske valute, od australijskog dolara do eura i britanske funte, prošle nedjelje su pale na najniže nivoe prema dolaru u više godina jer paniku među investitorima nisu uspjele da stišaju odluke mnogih centralnih banaka o smanjenju kamatnih stopa, kao ni milijarde dolara koje su ubrizgale u finansijski sistem.

Nakon talasa prodaja ove nedjelje, u petak se na tržištima situacija ipak donekle smirila jer je šest velikih centralnih banaka objavilo da će koordiniranim potezima povećati dolarsku likvidnost na tržištima.

„Za mnoge zemlje koje imaju dolarske dugove velika deprecijacija njihovih valuta i jačanje dolara postaje velika prijetnja u ovo vrijeme kada većina tržišta u razvoju i razvijenih ekonomija ulazi ili je već u recesiji”, kažu analitičari u tvrtki Action Economics.

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *