Azijske berze ponovo potonule

Azijske dionice potonule su u ponedjeljak kao posljedica zatvaranja normalnih tokova života u većini najvažnijih ekonomija kao posljedica koronavirusa.

Zatvaranja prijete da će nadvladati žestoke napore kreatora politike na ublažavanju onoga što bi mogla biti duboka globalna recesija.

U naznakama pada koji bi se mogao dogoditi u SAD-u, E-Mini futuresi za S&P 500 zaronili su 5% na otvorenom tržištu da bi potom bili limitirani, dok su EUROSTOXXX 50 futuresi potonuli 6,4%.

MSCI-ov najširi indeks azijsko-pacifičkih dionica izvan Japana izgubio je 3,8%, a tržište Novog Zelanda je izgubilo rekordnih 10% dok je vlada zatvorila sva nestrukturna poduzeća.

Shanghai blue chip indeks pao je 2,3%, iako je japanski Nikkei porastao za 0,8%, što je pomoglo možda očekivanjima agresivnije kupovine imovine od strane Japanske banke.

Bilo je malo za razveseliti vijesti o koronavirusu jer je globalni broj smrtnih slučajeva premašio više od 14.000 s više od 300.000 zaraza.

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *