Ako stvarno mrzite svoj posao…

Ovo je devet stvari koje bi trebalo da uradite ukoliko se nalazite na poslu koji mrzite. Stara je deviza da nije mudrost raditi posao koji volite nego voljeti posao koji radite. To nije lako ali postoje stvari koje bi vam mogle pomoći da se nosite sa svakim radnim danom.

1. Fokusirajte se na ono što želite umjesto na to koliko želite pobjeći s tog radnog mjesta. Kada pomislite koliko želite promjenu posla, misao zamijenite rečenicom “Volio bih imati takav i takav posao…”

2. Vizualizirajte sliku o sebi. Jeste li na obali rijeke, te je ne možete preplivati?! Ili ste izgubljeni u džungli?! Na morskoj pučini? Kada postanete svjesni prave slike. Moći ćete vizualizirati prepreke i uputiti se u pravom smjeru. Zamislite kako gradite most preko rijeke ili pronalazite put. Važno je da ne forsirate slike. Neka se one pojavljuju same i dolaze u pravom trenutku.

3. Razmislite o razvijanju vještina. Priuštite si svaki seminar koji se nudi u preduzeću. Upišite kurseve, dalje školovanje. Pohađajte on-line kurseve.

4. Usredsredite se na zadovoljstvo, a ne nadljudsko obavljanje posla. Ljudi često kažu, nemam vremena ni za šta drugo, radim više od deset sati dnevno. Usporite i smanjite malo. Ako već ne volite posao, slobodno se izvlačite. Ne morate biti savršeni. Ako očekujete kako će vas zbog toga otpustiti ili da ćete vi dati otkaz, neka vam najvažniji posao bude pronaći novi posao. Ali budite etični, odradite onaj minimum kako biste zaradili svoju platu. Vjerovatno ćete na takav način i više postizati, stoga neka vas ne iznenadi kada dobijete povišicu ili budete unaprijeđeni.

5. Od kojih negativnosti želite da pobjegnete? Razmislite što to karakteriše vaš posao i zbog čega želite novi. Ako se svi oko vas čine nepoštenima, razmislite nije li to odraz vašeg unutrašnjeg stanja. Ako vam se čini da svi dobijaju unapređenje preko veze, možda i sami želite da vas unaprijede na takav način, a ustvari nemate dovoljno jake veze.

6. Na poslu oko sebe stavite izolaciono stakleno zvono. Svi bi trebalo da nauče kako da se izoluju, da naprave oko sebe čahuru koja će odbijati sve negativnosti. Ona mora biti tako jaka da vas se jednostavno ništa vezano uz posao ne bi smjelo lično ticati. Svaki dan, kada dođete na posao odvojite dva do tri minuta za jačanje oklopa.

7. Pronađite nešto što na poslu cijenite i koncentrišite se na to. Možda imate prekrasan pogled, lijep ured, malo dužu pauzu, ugodne kolege… Sigurno i na vašem poslu ima nešto što vam se sviđa.

8. Što manje razmišljajte o poslu. Misli usmjerite na lijepe stvari poput djece, sporta, hobija… Kada zatvorite vrata od kancelarije zatvorite i ona u svojoj glavi. To što o nečemu intenzivno razmišljate neće promijeniti stvarnost.

9. Život zamislite u obliku kruga. Nacrtajte krug na papir i podijelite na 6 jednakih dijelova. U svaki dio upišite jedan od slijedećih pojmova : 1. LJUBAV 2. KARIJERA 3. PORODICA 4. LIČNI RAZVITAK (UČENJE) 5. HOBI 6. PRIJATELJI i svima posvetite jednako svog vremena. Ništa nije ni važnije ni manje važno. Za zadovoljstvo je potrebno imati to sve u jednakoj količini.

Check Also

NLB će zadržati dobit ostvarenu u 2019. godini

Slovenačka bankarska grupacija NLB, matična kompnija Nove Ljubljanske banke, saopštila je u petak kako planira …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *