Odobreno 3,06 milijardi kredita

Banke su do kraja decembra prošle godine odobrile kredite od ukupno 3,06 milijardi eura, što je pad od jedan odsto na mjesečnom nivou. Prema podacima Centralne banke (CBCG), do decembra je u odnosu na isti period 2018. godine odobreno 4,5 odsto više kredita.

– Kada se zbog uporedivosti iz podataka za decembar 2018. godine isključe Atlas i Invest banka Montenegro (IBM), koje nijesu dio statistike za decembar prošle godine, odobreni krediti su na godišnjem nivou porasli 11,7 odsto – navodi se u biltenu, prenijela je agencija Mina biznis.

Iz CBCG su podsjetili da je IBM iz monetarne statistike isključen od januara prošle godine, a Atlas banka od aprila. Odnos između kredita i depozita na kraju decembra bio je veći nego u istom periodu 2018. godine i iznosio je 0,88. Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 79,4 odsto. Ukupni depoziti su u decembru u odnosu na novembar pali 2,1 odsto i iznosili su 3,48 milijardi eura. Oročeni depoziti činili su 28,3 odsto ukupnih, a oni po viđenju 71,5 odsto. Preostalih 0,2 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od jedne do tri godine, 45,5 odsto. Depoziti ročnosti od tri mjeseca do jedne godine činili su 37,9 odsto. Ukupni depoziti stanovništva na kraju decembra iznosili su 1,32 milijarde eura, što je 0,2 odsto više nego u novembru. U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 38,9 odsto, a oni po viđenju 61,1 odsto.

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *