Wall Street: Pad za zaključenje najgore sedmice od 2008.

Dodajte komentar

Američki su indeksi oslabili u petak i time zaokružili najgoru nedjelju od 2008. godine.

Dow Jones zatvorio je 913,21 bodova niže, ili više od 4%, na 19.173,98, nakon što je u toku dana u jednom trenutku bio u plusu od 400 bodova. S&P 500 skliznuo je 4,4% na 2.304,92. Nasdaq Composite zatvorio je 3,8% niže, na 6.879,52 nakon što je u jednom trenutku skočio više od 2%.

Niz faktora je u petak opteretilo tržište, uključujući odluku o boravku kod kuće u državi New York, brz preokret u cijenama sirovih proizvoda i jačanje dolara. Promjena u kretanju cijene nafte, koja je u roku od mjesec dana izgubila polovinu vrijednosti, ima efekt valovitosti, zbog čega investitori prodaju imovinu na drugim tržištima.

Izvori su za CNBC rekli da Ronin Capital, klirinška kompnija u CME grupi, nije u stanju da ispuni svoje kapitalne potrebe. I ta je informacija izvršila pritisak na dionice u posljednja dva sata trgovanja.

“Tržišta trguju više emocijama nego stvarnim podacima”, rekao je Sal Bruno, glavni direktor za investicije u IndexIQ-u. “To je ono što uzrokuje nestabilnost.”

“Vidjeli smo da se imovina samo trguje, zaista bez valjanog razloga, ali samo zato što postoji strah”, rekao je. “Kad se osvrnemo na ovo, vidjećemo koliko je to trgovanje zasnovano na informacijama, a koliko trgovanje na temelju emocija.”

Dionice 3M potonule su 9%, a teško je stradao i Disney. S&P 500 tehnološkog sektora potonuo je više od 4% dok je Microsoft pao 3,8%. Qualcomm je skliznuo 6,3%.

Dow Jones je u nedjelji potonuo čak 17 posto, što je njegov najveći nedjeljni pad od septembra 2008., kada je skliznuo 18,2%. S&P 500 izgubio je više od 13%. Nasdaq je pao 12,6%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *