Unija poslodavaca: Mjere Vlade su nedovoljne za spas privrede

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) saopštila je da su mjere Vlade i Centralne banke za pomoć privredi i građanima u vrijeme pandemije korona virusa nedovoljno konkretne i adekvetne i da su trebale obuhvatiti direktne subvencije i opraštanja poreskih obeveza a ne samo odlaganja.

Oni navode da bi izostanak ovakvih mjera značiti zatvaranje za mnoga crnogorska preduzeća.

“UPCG poštuje napore Vlade i CBCG, iskazane kroz set mjera donijetih s ciljem pružanja podrške privredi i građanima u vrijeme pandemije koronavirusa. Iako ih prepoznaje kao važan signal podrške preduzećima, ali istovremeno izražava bojazan da je u njima izostao dio konkretnih i adekvatnih mjera – onih koje mogu predstavljati srazmjeran odgovor objektivnoj opasnosti koja prijeti da značajno ugrozi poslovanje preduzeća, očuva postojeća radna mjesta, a time i rezultira i nizom drugih negativnih posljedica po crnogorsko društvo. U tom smislu, a shodno ulozi koju UPCG ima u crnogorskom društvu, poručujemo sljedeće: Ne smijemo dozvoliti da nestaju crnogorska preduzeća!“, navedeno je u saopštenju Unije poslodavaca.

Oni navode da su negativne posljedice pandemije koronavirusa prvo osjetila preduzeća u Crnoj Gori, dok će opasnost po održivost njihovog poslovanja postojati u zavisnosti od više faktora: veličine samih preduzeća, njihove ekonomske moći, sektora u kom posluju.

“Podsjećamo da 98% crnogorske privrede čine mikro, mala i srednja preduzeća, koja su ujedno i najranjivija u slučaju postojanja spoljnjih faktora kakve danas imamo u Crnoj Gori. Usvojene mjere fokusirane su NE na oslobađanje, već SAMO na odlaganje plaćanja određenih obaveza, što takođe dovodi i do njihovog gomilanja, te se na taj način ne može govoriti o podršci da se preduzeća održe i budu likvidna. Smatramo da bi subvencionisanje zarada ugroženim preduzećima trebalo biti  prioritet, posebno što već sad imamo brojne privredne subjekte koji ne rade  i koji ne mogu izdržati još nekoliko mjeseci bez prihoda”, saopšteno je iz UPCG.

Ukoliko su, kako je saopšteno iz Vlade, njene  mogućnosti da u ovoj situaciji direktno finansijski subvencioniše privredu ograničene, to se u određenoj mjeri, kako navode iz Unije poslodavaca, moglo nadoknaditi indireknom podrškom kroz privremene mjere oslobađanja ili smanjenja poreza i doprinosa na zarade, smanjenja PDV-a, kao i oslobađanja od plaćanja taksi i drugih naknada.

“Poslodavcima se mora dati podrška, a zatim i jasne smjernice o pomoći na koju mogu računati u narednim danima i mjesecima. Važno je slušati glas privrede, komentare koji ovih dana stižu direktno iz baze – od samih privrednika, ali i pratiti praksu zemalja iz okruženja.  UPCG je svjesna okolnosti u kojima se Crna Gora nalazi, a posebno izazova sa kojima se cijelo društvo sada suočava. Upravo zbog toga i insistiramo na jedinstvu svih relevantnih subjekata i pravovremenom djelovanju koje ima samo jedan cilj – da nas sačekaju što bolji uslovi u trenutku kada pandemija prođe. Poslovna zajednica treba da promoviše poštovanje zakona i društvenu odgovornost, a prije svega da ih u radu primjenjuje. Svjedoci smo da takvo ponašanje prethodnih dana, gdje god je za to postojala mogućnost, nije izostalo –  bilo da je riječ o poslovnim odlukama ili direktnim donacijama za borbu protiv korona virusa”, naveli su iz Unije poslodavaca.

Oni smatraju da je u situaciji kao što je ova, veoma važna i dodatna senzibilnost Vlade da djeluje pravovremeno, ali i na odgovarajući način.

“Nadamo se da će to uskoro uslijediti i biti potvrđeno kroz dopunu usvojenih mjera. U suprotnom, biće kasno – i za značajan broj preduzeća, zaposlene, ali i državu koja će zbog zatvaranja preduzeća i gašenja radnih mjesta ostati bez značajnog dijela budžetskih sredstava”, upozoravaju iz UPCG

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 12. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *