Poznati investitor Jim Rogers: Čeka nas najgora finansijska kriza do sada

Dodajte komentar

Mnoge kompanije već imaju probleme zbog pandemije koronavirusa, a ekonomska kriza isplivaće će jasnije tek u sljedećim mjesecima.

Vlade širom svijeta pokušavaju zaustaviti širenje koronavirusa Sars-CoV-2, koji ugrožava ekonomiju na globalnom nivou. Legendarni američki investitor Jim Rogers više ne postavlja pitanje hoće li finansijske posljedice pandemije biti velike, nego je siguran da nas čeka najveća ekonomska kriza do sada, piše RT.

Prema njegovim riječima, mnogi će ispaštati zbog posljedica pandemije koronavirusa jer će one biti uočljive dugo nakon što budemo obuzdali i savladali virus.

“Već sam rekao za RT da će sljedeći finansijski problem biti najgori da sada”, kaže Rogers, ističući da smo se već uputili prema “finansijskoj krizi koju ćemo iskusiti za nekoliko mjeseci”.

Kako kaže ovaj legendarni investitor, mnoge industrije, kao što su avionska i turistička, pretrpjeće veliku štetu. Kompanije s velikim dugovima posebno su ugrožene sada, a posebno one koje učestvuju u međunarodnoj trgovini.

Neke od njih će bankrotirati – rekao je on, dodajući da će aviokompanije i brodarske kompnije vjerovatno spasiti države jer će svaki drugi ishod biti “sramotan”.

Što se tiče nemira na finansijskim tržištima, većina tržišta nije bila spremna za globalnu zdravstvenu krizu i nije znala da ona dolazi. Ipak, razlog za ovaj haos, prema Rogersovim riječima, “nije samo virus, nego mnogo više od njega”.

Kako je situacija nesigurna, on savjetuje investitore da ulože svoj novac “samo u ono o čemu znaju mnogo”.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *