Fond solidarnosti EU mogao bi biti dostupan i Crnoj Gori

Dodajte komentar

Evropska komisija podnijela je predlog uredbe kojom se mijenja postojeće zakonodavstvo o Fondu solidarnosti EU  tako da ga mogu koristiti i države članice i države u procesu pregovora – Crna Gora, Srbija i Turska, u hitnim slučajevima u sektoru zdravstva.

„Kriza s kojom se suočavamo zbog korona virusa ima i vrlo značajnu ljudsku dimenziju, ali i potencijalno veliki ekonomski uticaj… Kao dio ovog zajedničkog koordinisanog odgovora, Fond solidarnosti (EUSF) može igrati važnu ulogu u pokazivanju solidarnosti EU prema državama članicama u rješavanju vanrednih situacija “, navodi se u predlogu, prenosi Europeanwesternbalkans.com.

Fond solidarnosti EU postoji od 2002. godine, ali koristio se samo u situacijama velikih prirodnih katastrofa kao što su poplave, oluje, zemljotresi, vulkanske erupcije, šumski požari ili suša.

Država koja ispunjava uslove (država članica ili država u procesu pregovora) može podnijeti zahtjev za korišćenje sredstava Fonda ako se direktna šteta od katastrofe poveća na preko 3 milijarde eura ili 0,6% bruto nacionalnog dohotka (BND).

Komisija je takođe predložila da avans kojim države članice doprinose Fondu solidarnosti treba da bude povećan na 25odsto ukupnog iznosa ili 100 miliona eura. Navodi se da prethpda izdajanja  od 10 odsto odnosno 30 miliona eura nijesu bila dovoljna.

Kako se navodi, ne više od šest mjeseci nakon što istekne 18-mjesečni period u kojem grant mora biti iskorišćen, države koje budu koristile Fond moraće podnijeti izvještaj o implementaciji ovih sredstva.

Predlog EK je napravio Generalni direktorat za regionalnu i urbanu politiku 13. marta, i trenutno je u proceduri usvajanja. Da bi stupio na snagu mora ga usvojiti i Savjet ministara EU i Evropski parlament

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *