Brisel upozorio: “Ne nasijedajte na prevare trgovaca”

Dodajte komentar

U EU upozoravaju da je izbijanjem pandemije COVID-19 došlo i do porasta ponude “lažnih prozvoda” koji se prodaju putem interneta.

Ovi proizvodi navodno služe za sprečavanje širenja ili liječenje korona virusa.

U Briselu upozoravaju potrošače da ne nasijedaju na mnogobrojne prevare kojima se pojedini trgovci služe kako bi po znatno višim cijenama prodali lažne prozvode, kao što su maske, kape i sredstva za pranje ruku.

“Takvi trgovci iskorištavaju trenutnu situaciju da prodaju svoje proizvode po veoma visokim cijenama tvrdeći da zalihe imaju na primjer malo i dovodeći tako u zabludu potrošače iz EU”, navode u Evropskoj komisiji.

U cilju rješavanja ovog pitanja, Evropska komisija i mreža nacionalnih organa za zaštitu potrošača na nivou EU pokrenule su zajedničke akcije zaštite kupaca od prevara uklljučujući i podizanje svijesti građana o tim praksama.

“Nećemo prihvatiti da trgovci koriste strahove potrošača izazvane izbijanjem COVID-19 u EU. Neke platforme, poput Amazona i Fejsbuka, dobrovoljno su preduzele akcije protiv takvog oglašavanja. Potrošačka organizacija je pojačala svoj rad, a Komisija i nadležne vlasti država članica upotrijebiće sva svoja ovlašaćenja za suzbijanje zloupotreba od strane trgovaca”, kaže komesar za pravdu Didije Rejnders.

U Evropskoj komisiji kažu da će će za par dana izaći sa uputstvima, a obzirom na hitnost situacije, vlasti država članica se ohrabruju da što brže preduzmu potrebne posebne mjere izvršenja na nacionalnom nivou.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *