Brisel upozorio: “Ne nasijedajte na prevare trgovaca”

U EU upozoravaju da je izbijanjem pandemije COVID-19 došlo i do porasta ponude “lažnih prozvoda” koji se prodaju putem interneta.

Ovi proizvodi navodno služe za sprečavanje širenja ili liječenje korona virusa.

U Briselu upozoravaju potrošače da ne nasijedaju na mnogobrojne prevare kojima se pojedini trgovci služe kako bi po znatno višim cijenama prodali lažne prozvode, kao što su maske, kape i sredstva za pranje ruku.

“Takvi trgovci iskorištavaju trenutnu situaciju da prodaju svoje proizvode po veoma visokim cijenama tvrdeći da zalihe imaju na primjer malo i dovodeći tako u zabludu potrošače iz EU”, navode u Evropskoj komisiji.

U cilju rješavanja ovog pitanja, Evropska komisija i mreža nacionalnih organa za zaštitu potrošača na nivou EU pokrenule su zajedničke akcije zaštite kupaca od prevara uklljučujući i podizanje svijesti građana o tim praksama.

“Nećemo prihvatiti da trgovci koriste strahove potrošača izazvane izbijanjem COVID-19 u EU. Neke platforme, poput Amazona i Fejsbuka, dobrovoljno su preduzele akcije protiv takvog oglašavanja. Potrošačka organizacija je pojačala svoj rad, a Komisija i nadležne vlasti država članica upotrijebiće sva svoja ovlašaćenja za suzbijanje zloupotreba od strane trgovaca”, kaže komesar za pravdu Didije Rejnders.

U Evropskoj komisiji kažu da će će za par dana izaći sa uputstvima, a obzirom na hitnost situacije, vlasti država članica se ohrabruju da što brže preduzmu potrebne posebne mjere izvršenja na nacionalnom nivou.

 

Check Also

CBCG: Građani ne treba da imaju trošak za polise

Građani koji iskoriste mogućnost da stopiraju otplatu kredita do tri mjeseca i kojima je kao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *