Sindikati: Poslodavci sačekajte sa otkazima i smanjenjima zarada

Dodajte komentar
Zarubica i Keković

Spašavanje života treba da ima prioritet u odnosu na moguću ekonomsku krizu. Poslodavci treba da sačekaju sa otkazima i smanjivanjima zarada dok traje borba za život, smatraju u crnogorskim sindikatima.

Mnogi poslodavci su već od ponedjeljka kada je zabranjen rad za više djelatnosti počeli sa proglašenjem prinudnih odmora i smanjenjem zarada zaposlenih. Unija poslodavaca uputila je Vladi predlog mjere u kojima traže odlaganje plaćanja i smanjenje dažbina,ko i mogućnost da radnicima zarade smanje na 60 odsto iznosa. Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srdja Keković kazao je da u ovom trenutku glavni zadatak svih treba da bude zaštita života, a da se nakon toga može razgovarati o ublažavanju ekonomskih posljedica.

“Dok traje borba za život nije u redu da organizujemo sastanak i rasprave o mogućim ekonomskim posljedicama. Ne vidim šta je žurba poslodavcima da tjeraju radnike na prinudne odmore i pričaju o smanjenjima zarada dva dana nakon prvih mjera.Za 15 dana,kada se svi zajedno izborimo sa ovom epidemijom,možemo vidjeti gdje smo i kako da rješavamo ekonomske probleme i u kojem će obimu oni biti. Siguran sam da svi poslodavci mogu preživjeti toliko bez mj era protiv radnika”, kazao je Keković.

On je naveo da kada se završi borba za život treba da počne borba za zadržavanje radnih mjesta i da o tome treba da razgovaraju svi socijalni partneri i da se tada nađe mjera kojom bi teret bio raspoređen, a ne da se odmah traže saglasnosti na otpuštanja radnika i smanjenja zarada.

“Smanjenja poreza i odlaganje plaćanja obaveza i računa su mjere koje se već sprovode, ali da važe i za privredu i za građane”, kazao je Keković.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica kazao je “Vijestima” da već imaju kontakte sa Unijom poslodavaca i traže rješenja da se prioritetno zaštite životi radnika, ali i rješenja za ostale probleme koje je izazvala ova kriza i zabrana rada u pojedinim djelatnostima.

“Prioritet je spašavanje života, ali moramo govoriti i o radnim mjestima. Naša poruka, a iz kontakata vidimda je to stav i značajnog broja poslodavaca, je da krajnja mjera bude smanjenje zarada i otpuštanje radnika. Samo zajednički možemo da nađemo rješenje i već ga tražimo. Očekujemo da će biti mjera kao što su odlaganje plaćanja poreza, računa i kredita, tako da poslodavci treba da sačekaju sa otkazima i smanjivanjima plata”, kazao je Zarubica.

Da nijesu svi poslodavci takvi pokazuje primjer Zetagradnje, čiji je direktor Blagota Radović zaposlenima poslao obavještenje o zatvaranju gradilišta uz ohrabrenje da neće biti otkaza i smanjenja zarada.

“Ovo će biti veliki udarac za naše poslovanje, ali Vas uvjeravam da ćete biti obezbijeđeni za najmanje šest mjeseci sa punim ličnim dohocima, i ne samo to, već u slučaju prijeke potrebe imamo rezerve da izađemo u susret svakom zaposlenom koji smatra da mu je naša pomoć neophodna”, naveo je između ostalog Radović u obavještenju svojim radnicima.

(Opširnije u štampanom izdanju Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *