Moguć pad ekonomije EU od 5 odsto zbog karantina

1 komentar

Predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde rekla je šefovima evropskih vlada da bi karantinske mjere koju su uvedene zbog borbe protiv pandemije korona virusa lako mogle da prouzrokuju pad ekonomije EU od 5 odsto, piše danas Frankfurter Algemeine.

Pozivajući se na visoke diplomate EU, list navodi kako su oni izjavili da se procjene Lagardeove o uticaju mera karantina na ukupan rast kreću u rasponu između 2 i 10 procenata, prenosi Reuters.

Ova računica je zasnovana na pretpostavci da će svaki mjesec primjene mjera ograničenja kretanja i zatvaranja granica smanjivati rast za 2,1 odsto, procjenjuje ECB, navodi se u tekstu njemačkog lista.

Procjena da će ekonomija EU pasti za 5 odsto utemeljena je na “realističnoj” pretpostavci da bi mjere karantina mogle da traju tri mjeseca, rekli su iz ECB-a za Frankfurter Algemeine.

Evropska centralna banka saopćila je danas da je spremna da preduzme dalje mjere kako bi podržala krizom pogođenu ekonomiju eurozone.

ECB je u saopštenju navela da je “spremna da prilagodi sve svoje mjere, na svrsishodan način, ukoliko bude potrebno da se zaštiti likvidnost bankarskog sistema i da se obezbijedi nesmetana transmisija njene monetarne politike u svim jurisdikcijama”.

Potpredsjednik ECB-a Luis de Gindos je pojačao ovu poruku izjavom da centralna banka može da učini više, ali da je “ovo zdravstvena kriza, a ne finansijska” i da bi vlade trebalo da preuzmu odgovornost.
De Gindos je rekao da Evropski mehanizam za stabilnost ima kapacitet od 410 milijardi eura, ali da bi i jedinstven fiskalni instrument zone eura, za koji se dugo zalaže ECB, takođe bio koristan.

“Bilo bi značajno da postoji zajednički odgovor, panevropski odgovor… jedinstven fiskalni instrument bio bi od suštinskog značaja za eurozonu”, rekao je de Guindos za španski radio RNE.

Problem ECB-a je u tome što su troškovi zaduživanja njenih najslabijih članica skočili posljednjih dana, čak i nakon što je banka saopštila da je voljna da interveniše.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *