Mjere podrške: Odlaganje otplate kredita, odlaganje uplate poreza. Novac u bankama siguran

1 komentar

U toku je konferencija za novinare na kojoj premijer Duško Marković i guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić saopštavaju koji je set ekonomskih mjera utvrdila Vlada Crne Gore u cilju sanacije posljedica nastalih zbog pojave koronavirusom.

Premijer Marković poručio je danas kazao da je ztražio da se pripremi set mjera za građane i privredu zbog situacije sa koronavirsom.

Predviđeno odlaganje plaćanja kredita za privredu i građane na 90 dana, odloženo je  plaćanje poreza, ako i kreiranje nove linije IRF za pomoć privredi do maksimalnog iznosa do tri miliona eura po korisniku.

Vlada je predvidjela i milion eura pomoći najugroženijima. Premijer je kazao i da će članovi Vlade uplatiti po pola plate jednokratno na račun Nacionalnog koordinacvionog tijela za zarazne bolesti.

Biće obustavljene i isplate varijabilnog dijela zarade i svih budžetskih naknada za rad u komisijama, upravnim odborima. Preporučeno je i lokalnim upravama da urade isto.

Premijer je kazao i da je odgođeno plaćanja zakupa za nepokretnosti u vlasništvu države na 90 dana.

Sva davanja iz budžeta biće redovna, kazao je premijer Marković.

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, poručio je:

Marković je istakao da državni organi rade svoj posao, bilo preko 300 inspekcijskih nadzora, svi koji krše zakon biće sankcionisani. Moramo biti odgovorni i na visini zadatka.

Marković kaže da ne razmišljaju trenutno u uvođenju vanrednog stanja.

Treba prijavljivati poreske obaveze, kazao je ministar finansija Darko Radunović.

Sve ove okolnosti kažu da ćemo raditi rebalans budžeta i zaduživanje, ali nije ovo trenutak da o tome sada govorimo, poručio je ministar Radunović.

Stvaramo ambijent za funkcionisanje privrede.

Hoće li biti odlaganja plaćanja računa za struju, telekomunikacione usluge…

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kaže da nijesu razmatrali te mjere, što ne zbnači da o njima nećemo razgovarati u narednom periodu.

Građani poslednji dana kupili zalihe jednake četvoromjesečnoj potrošnji, kaže ministarka Sekulić.

“U ovom trenutku ima dovoljno svih životnih namirnica. Tamo gdje nije dozvoljen uvoz brašna, uvozi se pšenica a naši mlinovi rade punim kapacitetom. Naši prodavci, distrubuteri, organizaovali su uvoz sa mnogih tržišta. Imamo samo nekoliko zabilježenih slučajeva promjene cijena životnih namirnica, riječ je o malom broju prodajnih objekata”, ističe Sekulić.

Radunović kaže da ijesu razmatrali mogućnost smanjenja PDV-a.

Žugić kaže da novca i gotovine ima dovoljno.

“Vaši depoziti su na sigurnom”, kaže on.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić poručuje da će jednokratna novćana pomoć od 50 eura će se isplaćivati preko centara za socijalni rad, a to ide preko pošte. PPenzioneri koji primaju najniže penzije dobiće pomoć jednokratnu”, poručio je ministar Purišić.

Premijer Marković je poručio da će mjere ekonomske politike i hitne mjere Vlade biti promijenjene ako to bude potrebno.

(CdM)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Nema u ovom “paketu” nikakve podrške mikro, malom i srednjem biznisu u CG. Cjelokupno odsustvo liderstva i osjećaja za kompleksnost trenutka, tako je zvučao ukupni press.
    A guverner CB CG pričao o avionu koji je donio 55 mil Eur gotovine. Prvo, to je zaštićena informacija i ne može da služi za samopohvaljivanje. Drugo, to je kap u moru koja već sjutra može da se skine sa računa, što je bilo neodgovorno da se izjavi. Tako se ne smiruje situacija.
    Danas su lideri u CG najavili duboku recesiju iako su sebi zakačili orden junaštva. Neizmjerna tuga. Ali, preživjećemo i njih i sve ostalo. A, oni neka poslije svega ovoga idu da čuvaju unučiće, živeći u stidu da nisu bili korisni i strateški jaki, kad im je to bio zadatak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *