Hrvatska usvojila paket pomoći ekonomiji vrijedan 3,9 milijardi eura

Dodajte komentar

Hrvatska vlada usvojila je finansijski paket u vrijednosti od 30 milijardi kuna ( 3,9 milijardi eura) za podršku domaćoj ekonomiji koja pati od širenja bolesti koronavirusa, rekao je premijer Andrej Plenković.

Mjere, koje su sada pred parlamentom na odobrenje, uključuju odlaganje plaćanja poreza na dohodak i dobit, te socijalnih, zdravstvenih i penzionih doprinosa za tri mjeseca, s mogućnošću da se odlože za još tri mjeseca, rekao je Plenković u izjavi.

– Glavna ideja je da se poreskim obveznicima odobri odlaganje isplate njihovih davanja zbog vanrednih okolnosti, a zatim da im se pruži mogućnost da beskamatno plaćaju u ratama, rekao je Plenković.

Dodao je da će trošak novih mjera države doseći 12 milijardi kuna za prvo tromjesečno razdoblje.

Mjere uključuju i beskamatne kredite opštinama, gradovima i županijama, kao i zavodima za zdravstveno i penziono osiguranje zemlje do iznosa dospjelih poreza i doprinosa čija je isplata odgođena, rekao je Plenković.

Dodao je da će ovaj likvidnosni jaz nadoknaditi državni budžet.

Nadalje, državna razvojna banka HBOR i komercijalne banke spremne su da zamrznu i odlože otplatu kredita, kao i da osiguraju finansiranje obrtnog kapitala i restrukturiranje postojećih kredita. To uključuje odobravanje zajmova za finansiranje isplate plata, režijskih troškova i drugih osnovnih operativnih troškova, rekao je Plenković, dodavši da se troškovi odgode kredita HBOR-u i lokalnim bankama procjenjuju na 17 milijardi kuna.

Pored toga, vlada će finansirati 100% troškova povezanih s isplatom minimalnih neto plata ukoliko kompanije ne otpuste radnike. To će državni budžet koštati nekih 5,0 milijardi kuna.

Paket uključuje i posebne mjere podrške turističkom sektoru, poput odgađanja plaćanja poreza državi i opštinama, povećano finansiranje mikro i malih preduzetnika i obrtnog kapitala te brže plaćanje sredstava odobrenih u okviru EU projekata, između ostalog.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *