ECB pokrenula program otkupa obveznica u iznosu od 750 milijardi eura

Dodajte komentar

Evropska centralna banka objavila je program za otkup obveznica u iznosu od 750 milijardi eura nakon kasne noćne telefonske konferencije svog upravnog vijeća.

Ovaj korak je pokušaj borbe protiv pritisaka na tržištima državnih obveznica eurozone i sprečavanje nove finansijske krize.

U tvitu nakon sastanka, predsjednica ECB Christine Lagarde rekla je da namjerava da upotrijebe sve svoje alate za odbranu eura jer “nema ograničenja” u odnosu na jedinstvenu valutu. “Vanredna vremena zahtijevaju vanredne akcije”, napisala je Lagarde.

“Ne postoje ograničenja u našoj obavezi prema euru. Odlučni smo u okviru svog mandata iskoristiti puni potencijal naših alata”.

Potez ECB-a, drugi u sedmici kao odgovor na krizu, ima za cilj da smanji kamatne stope na državne obveznice, posebno one u zemljama koje su pogođene krizom, poput Italije. Potez je u početku ojačao euro i doveo do rasta na azijskim tržištima i na američkim vlasničkim hartijama od vrijednosti, što daje naznaku kako će se na narednim sesijama trgovati na američkim tržištima.

Otkup obveznica od ECB-a trebao bi pomoći zemljama eurozone u izdavanju novih pozajmica za plaćanje programa podrške rješavanju krize, jer bi trebao zadržati kamatne stope na vrlo niskim nivoima.

Program – poznat kao Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) – uključivaće ECB-ov otkup obveznica koje su izdale vlade i neke kompanije. Kupovina će se nastaviti do kraja godine, rečeno je, što predstavlja veliki angažman novca u kratkom vremenskom razdoblju.

Taj korak prati pritisak na finansijska tržišta i poziva ECB da učini više u borbi protiv krize.

ECB je u izjavi navela da će povećati veličinu, djelovanje ili trajanje programa ako je potrebno i da “neće tolerisati” bilo kakvo ometanje nesmetanog prenosa politike na sve dijelove zone eura, prenosi Indikator.ba.

Takođe je rekla da će promijeniti bilo koja svoja pravila ako je potrebno za borbu protiv krize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *