Bankarstvo i socijalno distanciranje – vaše zdravlje i dobrobit su prioritet

Dodajte komentar

Prateći situaciju i primjenjujući aktuelne mjere nadležnih institucija u cilju smanjenja rizika od širenja koronavirusa CoVid-19, želimo da znate da sprovodimo proaktivne mjere kako bismo osigurali da imate nesmetan pristup bankarskim uslugama. Jedna od najvažnijih preporuka u aktuelnoj situaciji je da održavamo takozvanu „socijalnu distancu“, jednostavno objašnjenu kroz slogan #OstaniDoma. Banka vam na nekoliko načina može u tome pomoći.

Ako ste #OstaliDoma

  • Koristite elektronsko i mobilno bankarstvo gdje god da ste 

Mnogo stvari možete uraditi iz udobnog doma ili dok ste u pokretu, uz pomoć računara ili telefona. Plaćajte obaveze, uplatite novac na postojeći štedni račun, aktivirajte trajni nalog ili nalog direktnog zaduženja, provjerite stanje i promet na računima koristeći elektronsko bankarstvo Erste NetBanking ili mobilno Erste mBanking, koje možete preuzeti besplatno za Andoid i iOS uređaje. Istovremeno i štedite, jer su provizije (koje su i inače niže nego na blagajni) na sve transakcije fizičkih lica u domaćem platnom prometu – nula centi, do sredine aprila. Novi korisnici ovih servisa ne plaćaju ni mjesečnu naknadu u prva tri mjeseca, ukoliko ugovore uslugu do 15. 04. 2020. godine.

  • Posjetite internet stranicu, pozovite Kontakt centar ili vašeg kreditnog savjetnika 

Ako su vam potrebne opšte informacije o kreditima i drugim uslugama banke, instrukcije za plaćanja iz inostranstva – korisne odgovore ćete naći na www.erstebank.me. Ako ipak ne uspijete, pošaljite nam mejl na [email protected] ili poruku preko Erste chat-a, pozovite Kontakt centar na 19991 ili putem Skype-a. Sa zadovoljstvom ćemo uraditi sve što možemo, a tu smo za vas od 8h do 20h radnim danima i subotom od 8h do 13h. Pozovite telefonom vašeg kreditnog savjetnika ako imate pitanje koje se odnosi na vaš postojeći kredit, štednju ili proizvod osiguranja.

  • Plaćajte Erste beskontaktnim karticama 

Novčanice prelaze iz ruke u ruku, pa je mnogo bolja varijanta da u prodavnicama, apotekama i na svim prodajnim mjestima na kojima postoje terminali, plaćate Erste beskontaktnom karticom. Ona se sve vrijeme nalazi u novčaniku ili u vašim rukama, pritom vam omogućava popuste na nekoliko stotina lokacija. Kad god možete, koristite mogućnost online poručivanja i plaćanja. Erste platnim karticama možete plaćati putem interneta, sigurno i jednostavno.

Na bankomatu

  • Podizanje gotovine

Na mreži bankomata Erste banke u Crnoj Gori i na bankomatima Erste i Sparkasse banaka u regionu možete besplatno podići gotovinu sa vašeg računa u Erste banci, Erste Mastercard debitnom karticom. U narednih mjesec dana, podizanje gotovine besplatno je i na bankomatima ostalih banaka u Crnoj Gori.

  • Pregled stanja i promjena PIN-a

Ukoliko nemate elektronsko ili mobilno bankarstvo, na bankomatu možete provjeriti stanje na vašem računu. Na bankomatu možete besplatno promijeniti i vaš PIN na kartici.

U posjeti filijali

  • Izbjegavajte gužve

Kao mjera predostrožnosti, u filijali može istovremeno boraviti ograničen broj klijenata. Molimo vas da sačekate ispred dok ne dođe red na vas.

  • Održavajte razdaljinu

Zdravstvene institucije preporučuju distancu od dva metra u odnosu na druge ljude, pa vas molimo da se pridržavate te preporuke. Rukovanje sada nije dio poslovnog bontona.

  • Koristite dezinficijens 

U svim filijalama su postavljena sredstva za dezinfekciju na ulazima u filijalu. Preporučujemo da ih koristite pri ulasku u filijalu.

Zdravlje i dobrobit klijenata i naših zaposlenih su najvažnijiNaše kolege vrijedno rade kako bismo se prilagodili okolnostima koje su podložne promjenama, proaktivno primjenjivali najbolje prakse i obezbijedili vam nesmetanu i kvalitetnu uslugu.

Zato vas pozivamo da pratite našu internet stranicu i naloge na društvenim mrežama, kao i preporuke nadležnih institucija.

Izvor: blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *