Online takmičenje u programiranju – mogućnost za sve osnovce i srednjoškolce u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Treću godine za redom, kompanija doMEn d.o.o. i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore organizuju jedino online takmičenje u programiranju za učenike osnovnih i srednjih škola.

Prvo kolo ovogodišnjeg takmičenja zakazano je za subotu, 28. marta u 15:30 časova, dok će se prijavljeni učenici u rješavanju takmičarskih zadataka oprobati i narednih mjeseci, kroz ukupno tri kola takmičenja.

Ono što ovo takmičenje izdvaja od svih ostalih jeste to što je online, pa mu zainteresovani mladi programeri mogu pristupiti od svoje kuće, a za rješavanje zadataka na raspolaganju imaju četiri sata.

Na ovaj način, organizatori se trude da u nove načine takmičenja uvedu i mlade u Crnoj Gori: “Ovako se organizuju nacionalna takmičenja i u mnogim drugim zemljama – dovoljno je da takmičar ima pristup računaru i internetu, i znanje može odmjeriti sa svojim vršnjacima i iz svog doma, bez putovanja u drugi grad ili državu. Na taj način, mladima ukazujemo na to da im se, i u tom uzrastu, otvaraju brojne prilike uz internet i nove tehnologije” potvrdio je i Goran Šuković, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore i idejni tvorac takmičenja.

I ove godine će, kao i prethodnih, rješenja zadataka biti dostupna odmah. Jer kako sami takmičari kažu,  rješenja im značajno pomažu da provjere svoje ideje ili da se bolje pripreme za naredno kolo, odnosno za bilo koje drugo takmičenje u budućnosti.

Izvršni direktor kompanije doMEn, Predrag Lešić, naveo je: “Znam da ima mnogo onih koji programiranje uče u našoj Školi programiranja, ali i od kuće, samostalno, a možda se plaše takmičenja i toga da sredina očekuje dobre rezultate. Ovo je zaista prilika za sve njih, jer su rezultati nakon svakog kola anonimni – samo takmičar zna koliko je poena ostvario i ima šansu da već u narednom kolu popravi rezultat. Na ovaj način, svi zainteresovani imaju priliku da testiraju svoje znanje prije većih takmičenja, susretnu se sa potpuno novim izazovima i kroz cijelo iskustvo takmičenja nauče puno.”

Kako bi se prijavili za učešće u DoMEn kupu, zainteresovani treba da pošalju e-mail na [email protected] u kojem će pružiti informacije o svom imenu, prezimenu, školi koju pohađaju, razredu i gradu iz kojeg dolaze. Za svakog prijavljenog učenika biće kreiran nalog u takmičarskom sistemu, a odmah nakon dobijanja povratnog maila, uz korisničko ime i lozinku, moći će da pristupe probnom takmičenju na ovom linku. Organizatori su takođe obezbijedili i tutorijal za sve takmičare koji prvi put pristupaju ovakvom sistemu takmičenja.

Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu informisati na portalu www.stemedukacija.me, koji je kompanija doMEn pokrenula prošle godine, u cilju informisanja mladih o svom prilikama koje stvara u Crnoj Gori, iz oblasti programiranja i novih tehnologija. Na istom portalu se nalaze nastavni materijali DoMEn škole programiranja, kako bi svi oni koji su zainteresovani za učenje programiranje, a nisu bili u prilici da učestvuju u Školi, mogli započeti sa učenjem programiranja i kod kuće.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *