Poslovanje CKB banke: Povjerenjem i posvećenim pristupom čuvamo vodeću poziciju u bankarskom sektoru Crne Gore

Razvojem novih proizvoda, poboljšanjem postojećih i aktivnom podrškom u svim segmentima poslovanja, CKB banka je nastojala da zadrži vodeću poziciju u bankarskom sektoru Crne Gore. U isto vrijeme, banka se fokusirala na poboljšanje kvaliteta kreditnog portfolija sa ciljem minimiziranja troškova rizika, unapređenje IT sistema koji bi podržao planirane poslovne aktivnosti, kao i usaglašavanje sa međunarodnim standardima poslovanja, saopšteno je iz banke za portal Bankar.me.

– “Povjerenjem, posvećenim pristupom, zasnovanim prvenstveno na kvalitetu proizvoda i usluga, banka se trudila da bude pouzdan i dugoročan partner svojim klijentima. Uspješan odgovor banke na potrebe klijenata i tržišta rezultat je širokog spektra ne samo kreditnih i depozitnih, već i ostalih proizvoda i usluga iz domena savremenih elektronskih kanala platnog prometa, custody poslova, privatnog bankarstva itd. Sve ovo rezultiralo je da banka ne samo zadrži vodeću poziciju na bankarskom tržištu, već i da tu poziciju poboljša i učvrsti, kako u segmentu kredita, tako i depozita“, navode iz banke u izjavi o svom poslovanju tokom prethodne godine, za naš portal.

Kako navode iz banke, značajna poslovna aktivnost banke nije ostala neprimijećena, kako u domaćoj, tako i u međunarodnoj, stručnoj javnosti, pa je Banka u 2019. godini, dobila nekoliko velikih prestižnih nagrada:
* Ugledni finansijski magazin Global Finance proglasio je CKB Banku „Najboljom bankom u Crnoj Gori u 2019.“, a CKB privatno bankarstvo za najbolji servis privatnog bankarstva u Crnoj Gori.
* The Banker, ugledni finansijski časopis Financial Times medijske Banke proglasio je CKB za banku godine.
* Privredna komora Crne Gore proglasila je CKB Banku najinovativnijom kompanijom u Crnoj Gori za 2019. godinu zahvaljujući CKB GO servisu. Ovom poslednjom nagradom, Banka je identifikovana kao lider savremenih, digiatalnih načina poslovanja.

Digitalizacija

Kako je digitalizaciija savremeni trend u svijetu, Banka je nastavila da širi servise iz ovog domena. Klijenti Banke od januara 2019. godine mogu da koriste bankomate sa cash in opcijom u Delta City centru, poslovnicama banke u Budvi, Herceg Novom i Moskovskoj ulici u Podgorici. Cilj Banke je da što više digitalizuje svoje klijente i smanji broj transakcija koje se obavljaju na šalteru.
– “Našim klijentima je uvijek na raspolaganju veliki broj alternativnih servisa, kao što su CKB GO servis internet i mobilno bankarstvo, najveća mreža CKB bankomata, najraznovrsnija ponuda debitnih i kreditnih kartica, kao i najveća mreža POS terminala”, saopšteno je iz CKB-a.

Spajanje Podgoričke i CKB banke

Svakako, najznačajnija transakcija za Banku u 2019. godini je bila kupovina Societe Generale Montenegro banke. Dana 16. jula 2019. godine, na Montenegroberzi je izvršena blok transakcija od 87.602 akcija (90,55%) Societe Generale Montenegro banke. Kupac akcija je bila CKB Banka, a prodavac Societe Generale SA Pariz. 20. decembra 2019. godine kupovinom preostalih 9,44% akcija manjinskih akcionara, Banka postaje vlasnik 100% akcija Podgoričke banke.
Planirano je da će se u decembru 2020. godine, nakon skoro godinu dana pripremnih, organizacionih, razvojnih i poslovnih aktivnosti, CKB banka i Podgorička banka spojiti pod nazivom CKB banka, kako u pravnom, tako i u informaciono-tehnološkom i poslovnom smislu.
– “Proces integracije dvije banke rezultiraće stvaranjem najveće bankarske institucije na crnogorskom tržištu po veličini aktive, broju filijala, kreditnom i depozitnom portfoliju.”

Društvena odgovornost

CKB Banka je i tokom 2019. bila fokusirana na pružanje podrške svim segmentima društveno odgovornog poslovanja: zdravstvu, obrazovanju, kulturi, lokalnim zajednicama, društvenim aktivnostima i sportu.
Nastavljeni su projekti podrške u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, zdravstva, zaštite životne sredine, kao i brojni projekti koji doprinose očuvanju tradicije i kulture na nivou lokalne zajednice. CKB je pružila podršku zdravstvenom sistemu kupovinom nove opreme i na taj način omogućila bolje uslove za zdravstvene ustanove i primaoce njihovih usluga.
– “Potvrdu značaja našeg društvenog angažovanja donijela su nam i priznanja u ovoj oblasti. Posebno izdvajamo saradnju sa Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore, sa kojim su zaposleni CKB Banke organizovali akciju dobrovoljnog davalaštva krvi, kao i nedjelju štednje za svu djecu rođenu u nedjelji štednje u saradnji sa Centralnom bankom Crne Gore”, navode iz banke.

U nedjelji štednje tj. u periodu od 31. oktobra do 6. novembra Centralna Banka Crne Gore je donirala dodatnih EUR 200, dok je CKB Banka donirala EUR 200. Ukupan iznos od EUR 400 je oročen na period od 12 mjeseci, nakon čega roditelji mogu sredstva preoročiti ili podići sa računa.

– “Važno je naglasiti da je Centralna banka Crne Gore u 2019. razriješila stanje u dvije nesistemske banke na efikasan način, bez prelivanja efekata na bankarski sistem, uz puno očuvanje finansijske stabilnosti i uz minimalan efekat na javne finansije. Banka je svoj doprinos ovoj specifičnoj situaciji dala na način što je bez naknade vršila isplatu garantovanih depozita u svojoj mreži poslovnih jedinica i tako dala punu podršku aktivnostima Fonda za zaštitu depozita”, kažu iz CKB.

2020.

Iz banke navode da je u ovom trenutku nezahvalno davati procjene poslovnih aktivnosti za 2020. godinu, u svijetlu nedavno proglašene pandemije koronavirusom.
– “Svakako, Banka budno prati dešavanja na domaćem i međunarodnom tržištu, te će u skladu sa tim, uvoditi adekvatne mjere kako bi izašla u susret potrebama svojih klijenata”, zaključili su iz banke.

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

One comment

  1. CKB mora biti promišljena kao i 2019-e, a biće vremena za reklamiranje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *