Kako se povećava broj slučajeva koronavirusa, više se kruzera nalazi u problemima

Dodajte komentar

Nekoliko kruzera ostalo je na moru, neki s potvrđenim slučajevima koronavirusa dok se pandemija širi širom svijeta. Nekim je brodovima odbijena luka, što ih ostavlja za sidrenje uz obalu zemlje. Druga krstarenja pristaju s putnicima u karanteni.

Tri broda za krstarenje potvrdila su slučajeve koronavirusa na brodu: MS Braemar, Silver Shadow i Silver Explorer.

Silver Shadow

Status: Usidren u Brazilu, putnici u izolaciji

Kanadski je putnik u subotu bio pozitivan na korona virus na brodu koji je usidren u luci Recife u Brazilu, izvijestila je brazilska državna novinska agencija Agencia Brasil.
Točnost navoda potvrđena je u nedjelju.
“Dvoje gostiju je iskrcano u Recifeu u Brazilu, a jedan je pozitivno testiran na COVID-19”, navodi se u izjavi Royal Caribbean. Brod s 609 putnika bio je u izolaciji od četvrtka kada je putnik pokazivao simptome slične korona virusu, izjavila je u petak Agencia Brasil.
Jedan od putnika koji se iskrcao, 78-godišnji muškarac iz Kanade, imao je vrućicu, kašalj i otežano disanje. Poslan je u privatnu bolnicu u gradu.

Silver Explorer

Status: Usidren u Čileu, jedan putnik pozitivno testiran

Silver Explorer pristao je u subotu u Čileu u Kastru, nakon što je putnik bio pozitivan na korona virus, izjavio je čileanski ministar zdravstva Jaime Manalich tijekom konferencije za novinare u Santiagu u subotu.
83-godišnji Britanac u “dobrom je stanju” i liječen je u bolnici Coyhaique nakon što je bio pozitivan na testu, rekao je Manalich. U nedjelju je potvrđena istinitost navoda o slučaju korona virusa.
“Jedan gost je iskrcan u Kastru, Čile, također je pokazao pozitivnost na virus”, navodi se u izjavi.
Čileanski brod prevozi 111 putnika i 120 članova posade, kažu čileanski dužnosnici.

Golden princess

Od nedjelje je na sidrištu u Akaroi na Novom Zelandu.

Iako nitko nije pokazao pozitivnost na korona virus na kruzeru usidrenom uz Novi Zeland, brodski je liječnik izjavio da je pod karantenom najmanje tri putnika, prema lokalnim zdravstvenim službenicima.
Jedan putnik razvio je simptome slične korona virusu i liječio se kao sumnjivi slučaj, prema uredu za zdravstvo okruga Canterbury. Dva druga putnika imala su kontakt s potvrđenim slučajem u posljednja dva tjedna.

Brod je usidren u luci Akaroa u blizini Christchurcha kako bi moglo doći do “preventivnih zdravstvenih ispitivanja” gostiju koji su putovali međunarodnim letom iz Los Angelesa.
Putnica s respiratornim simptomima bila je negativna na korona virus.
Putnicima nije dopušteno iskrcavanje s broda.

Norwegian Jewel

Status: nalazi se u Južnom Tihom oceanu, nisu zabilježeni slučajevi virusa
Norwegian Jewel pristao je u Sydneyu u Australiji 14. februara 2020. godine.

Norwegian Jewel traži luku u Tihom oceanu nakon što mu je uskraćena dozvola za pristajanje u dvije ranije zakazane luke, priopćila je norveška plovidbena linija.
Brod je u nedjelju navečer bio na moru u Južnom Tihom oceanu kraj obale Suve na Fidžiju.

“Aktivno radimo na pronalaženju alternativne luke i redovito komuniciramo s gostima jer imamo dodatne informacije”, navodi se u izjavi za krstarenje.
Norveška plovidbena linija najavila je obustavu usluga od 13. marta do 11. aprila. “Putovanja koja su u tijeku zaključit će se i gosti će se iskrcati što je prije moguće i pomoći u dogovorima o putovanju”, navedeno je u izjavi za krstarenje.

Pacific Princess

Status: Na moru u Indijskom oceanu, put do Fremantlea u Australiji, ali prava pristajanja nesigurna
Prema putniku CJ Haydenu, nitko na brodu nema simptome COVID-19, ali brodska putanja postaje sve nesigurnija kako se luke zatvaraju.
Hayden kaže da je posljednji put brod uspješno pristao u luci 3. ožujka u Exmouthu u zapadnoj Australiji. Od tada su zaustavljena zaustavljanja na Baliju, Singapuru i Phuketu zbog straha od korona virusa.

Pacific Princess je odbijen ulazak u Šri Lanku.
“Bilo nam je dopušteno pristajati u komercijalnoj luci zbog goriva, hrane i vode, ali nitko se nije mogao uključiti ili sići. Njihovi radnici i naši nosili su maske i stajali odvojeni”, kaže Hayden. Brod je odbijen na Sejšelima.
Hayden kaže kako se brod trenutno kreće prema Fremantleu u Australiji, jer bi trebao stići 21. marta. No, Australija je zatvorila luke, tako da ovo odredište ostaje neizvjesno.

12. marta Princess Cruises je najavila “dobrovoljnu i privremenu stanku globalnih operacija” na 60 dana.
“Trenutna putovanja koja su u tijeku i koja se protežu nakon 17. ožujka bit će završena na najpovoljnijem mjestu za goste, uzimajući u obzir operativne potrebe”, piše u izjavi.

Costa Luminosa

Status: Na putu za Marseille
Dvoje gostiju na brodu, jedan njemački i jedan danski, pokazali su pozitivnost na korona virus, navodi Costa Cruises.
Ti su putnici smješteni u izolaciju nakon što su pokazali simptome, a kasnije iskrcani u Portoriku 8. marta, gdje su hospitalizirani.
“Treći gost je također iskrcan nakon što je identificiran pomoću provjere temperature koja se na brodu vrši prema protokolu”, stoji u izjavi tvrtke Costa Cruises.
Tvrtka za krstarenje priopćila je kako je obustavila poslovanje do 3. travnja, a Luminosa trenutno kreće prema Marseilleu u Francuskoj.
Obitelji onih na Luminosi aktivne su na društvenim medijima, izražavajući svoju frustraciju.
Ashley Ecker, čiji su roditelji na brodu, pokazala je svoj bijes zbog te situacije.
Ecker kaže kako ne misli da su linijski brodovi u početku poduzimali dovoljno mjera opreza.
“Od sinoć su svi putnici u obveznoj karanteni u kabini. Moja mama je rekla da danas nisu donijeli hranu i piće do podneva”, rekao je Ecker u ponedjeljak za CNN.
“Mnogi putnici su stariji i imaju zdravstvenih problema i nemaju pristup internetu da bi se prijavili kod kuće sa zabrinutom obitelji.”

Celebrity Cruises surađuje s vladinim dužnosnicima kako bi osigurao plan kontroliranog iskrcavanja kako bi gosti imali način da napuste zemlju, rekao je glasnogovornik.

P&O Cruises najavili su obustavu novih krstarenja do 11. aprila 2020., a trenutna krstarenja kreću natrag u Southampton, u Engleskoj.
Balmoral, još jedan brod Fredersen Cruise Line, stigao je u Southampton 17. marta.
“Možemo potvrditi da nismo imali nijednog gostiju u izolaciji, niti gostiju kod kojih su se pojavili simptomi gripe kao na Black Watchu, Boudicci ili Balmoralu”, kaže Fred Olsen Cruise Lines.

Izvor: BokaNews

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *