EIB mobilizuje do 40 milijardi eura za subzijanje uticaja epidemije koronavirusa

Dodajte komentar

Evropska investicijska banka (EIB) ubrzano mobilizuje 40 milijardi eura za borbu protiv krize uzrokovane koronavirusom te poziva EU članice na formiranje dodatnih garancija za mala i srednja te srednje kapitalizovana preduzeća za finansijsku podršku od EIB Grupe i nacionalnih razvojnih banaka.

Ubrzano širenje virusa pritiska javno zdravstvo i ekonomiju, pa je EIB Grupa predložila mjere koje bi trebalo da budu preduzete u saradnji s Evropskom komisijom i nacionalnim partnerima kao podrška evropskim kompanijama, zdravstvenom sektoru za podizanje vanredne infrastrukture i razvoj vakcina i lijekova, te uopšteno za pomoć ekonomiji, stoji u saopštenju EIB-a, kreditne institucije EU-a u direktnom vlasništvu država članica.

Predsjednik EIB-a Werner Hoyer ističe da pandemija koronavirusa ima poražavajući ekonomski uticaj, koji se već pokazuje.

– Treba nam snažan evropski odgovor i to odmah, poručio je Hoyer, ističući da će EIB pomoći u ovoj krizi kao i u svim tegobnim trenucima u kojima se Evropa dosad našla.

– Odmah ćemo se koncentrisati na pomoć malim, srednjim i srednje kapitalizovanim firmam. Njima je posebno potrebna pomoć i to brzo. U partnerstvu s državama članicama, Evropskom komisijom i drugim finansijskim partnerima, uključujući većinu nacionalnih razvojnih banaka, želimo da razvijemo značajan finansijski paket koji odmah može zaživjeti, bez pribjegavanja novom zakonodavstvu, kaže Hoyer.

EIB Grupa je tako predložila plan za mobilizaciju do 40 milijardi eura, za mostne kredite i ostale mjere za ublažavanje nelikvidnosti i nedostatka obrtnog kapitala za mala i srednja preduzeća.

Predloženi finansijski paket se tako temelji na namjenskim garancijskim programima bankama temeljem postojećih programa s brzom primjenom uz mobilizaciju do 20 milijardi eura, zatim na linijama za podsticanje likvidnosti banaka kako bi se osigurala dodatna potpora za obrtna sredstva za mala i srednje kapitalizovana preduzeća u iznosu od 10 milijardi eura, te namjenski programi kupovine hartija od vrijednosti osiguranih imovinom kako bi se bankama omogućio prenos rizika na portfolio kredita za mala i srednja preduzeća, čime bi se mobilizovalo dodatnih 10 milijardi eura potpore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *