Swit odgodio prelaz na novi “revolucionarni” sistem prekograničnih plaćanja

Dodajte komentar

Swift je odgodio izvorni datum migracije na ISO 20022 za prekogranična plaćanja za 12 mjeseci, sa novembra 2021. na kraj 2022., dok se banke bore sa pripremom postojeće infrastrukture za prelaz.

Očekuje se da će platna struktura bogata podacima biti široko usvojena, a predviđa se da će ISO 20022 revolucionirati ne samo prekogranična plaćanja, već i cjelokupni krajolik plaćanja.

Odluka za odgodi donesena je nakon povratnih informacija od Swift zajednice o nadolazećem roku. Iako institucije u početku imaju dodatnu godinu “koegzistencije sistema”, krajnji rok za stavljanje izvan pogona naslijeđenog Swift MT standarda ostaje na snazi ​​do 2025. godine.

Iako Swiftova izjava ne navodi izričito hoće li se i pomoćne inicijative odgoditi, firma kaže da će “ispuniti svoje tekuće obaveze prema zajedničkim i regulatornim inicijativama, uključujući SWIFT gpi, projekte tržišne infrastrukture kao što su Eurosystem Single Market Infrastructure Gateway (ESMIG) i Direktiva o dioničarskim pravima (SRD II)”.

Finansijske institucije izrazile su značajnu zabrinutost za izmjene svoje infrastrukture i sistema s obzirom na izazove povezane s rizikom, složenošću, razmjerom i primjenom zajedno s jednako velikim projektima.

Paula Roels, rukovodilac tržišne infrastrukture i industrijskih inicijativa, iz Deutsche Banke rekla je za Finextra Research: “S obzirom na složenost i kratke rokove, morat će postojati kompromisi u pogledu migracije”. Na primjer, primjećujemo da banke” skidaju opseg” svojih usluga kako bi uspješno poduzele prve korake prema usvajanju ISO-a s namjerom da u potpunosti iskoriste sve prednosti novog ssitema u kasnijoj fazi.”

Iako su veće kompnije možda adekvatno opremljene za planiranje i provođenje migracije, manje kompnije se vjerovatno bore da odgovore tehničkim izazovima koje tranzicijski zahtjevi zahtijevaju, kao što su mapiranje migracija, promjena naslijeđenih sistema i promjenjiva arhitektura banaka i firmi.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *