Pesimistična prognoza Brisela: Pad BDP-a u EU do 3,9 odsto

Dodajte komentar

Privreda Evropske unije će se ove godine smanjiti vjerovatno za jedan odsto usljed pandemije koronavirusa, pokazuje dokument Evropske komisije.

Sa druge strane zvaničnici kažu da su interne procjene Komisije još pesimističnije i da nagovještavaju recesiju od čak 3,9 odsto.

“Procjenjuje se da će kriza Kovid-19 imati vrlo veliki štetan ekonomski uticaj na Evropsku uniju i eurozonu. Procjenjuje se da će direktan uticaj kroz sve kanale smanjiti rast realnog BDP-a u 2020. godini za 2,5 procentnih poena u odnosu na situaciju kada ne bi bilo pandemije”, navodi se u dokumentu Komisije.

“Imajući u vidu da je bilo predviđeno da će realni rast BDP-a u Evropskoj uniji iznositi 1,4 odsto u 2020. godini, to znači da bi on mogao ove godine da padne na neznatno iznad minus jedan odsto, uz znatan ali ne i potpuni oporavak 2021. godine”, ističe se u prognozi.

Britanska agencija ukazuje na to da su evropski zvaničnici rekli da se u internom dokumentu Komisije ekonomski uticaj koronavirusa procjenjuje na minus 3,9 procentnih poena, a ne na dva i po, što bi recesiju učinilo još dubljom.

Na video-konferenciji ministri finansija EU razgovarali su o novim načinima za prevazilaženje ekonomske štete koju je nanijela pandemija, kako bi osmislili veliki paket koordinisanih mera kao odgovor na zdravstvenu krizu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *