EU danas zatvara granice

Dodajte komentar

Evropska unija zatvara “u utorak u podne” spoljne granice na 30 dana u borbi protiv pandemije koronavirusa, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak i najavio državne garncije za pomoć ekonomiji, odlaganje izbora, reformi i plaćanja režija.

“Sva putovanja između neevropskih zemalja i Evropske unije bit će suspendovana na 30 dana”, rekao je Macron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija, a prenose agencije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predložila je u ponedjeljak, u sklopu napora za suzbijanje širenja koronavirusa, privremena ograničenja za ulazak u Evropsku uniju u trajanju od 30 dana i to objavila na konferenciji za novinare nakon video konferencije s članicama skugrupe pine G7.

Taj prijedlog moraju odobriti zemlje članice, a to se očekuje u utorak kada se održava video konferencija čelnika 27 zemalja članica.

Ograničenja bi se odnosila na putovanja državljana trećih zemalja koja nisu nužna.

Macron je takođe najavio da će francuski građani morati da ostanu kod kuće, a izlaziće samo zbog važnih razloga, odražavajući mjere protiv novog koronavirusa koje su već poduzete u susjednoj Italiji.

Mjera stupa na snagu u utorak u podne i trajaće najmanje 15 dana, a “svako kršenje tih pravila biće kažnjeno”, upozorio je Macron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *