Švedska će podržati privredu sa 30 milijardi dolara: Država plaća bolovanja i otpremnine

Dodajte komentar

Švedska vlada predstavila je danas paket mjera vrijedan više od 300 milijardi švedskih kruna (30,94 milijarde dolara) za podršku ekonomiji u svijetlu pandemije korona virusa.

Paketom mjera se, između ostalog, predviđa da će centralna vlada preuzeti u cjelini troškove kompanija za bolovanja tokom aprila i maja, kao i veliki dio rashoda za otpremnine zbog privremenog otpuštanja zaposlenih zbog krize, izvještava Rojters.

Švedska avio-kompanija SAS, koja je djelimično u državnom vlasništvu, saopštila je u nedjelju da će privremeno otpustiti do 90 odsto svog osoblja.

Najveći izdatak za državnu kasu proizaći će od odluke da se kompanijama omogući da odlože plaćanje poreza i PDV-a do godinu dana, i to retroaktivno od početka 2020., a za koju je ministarka finansija Magdalena Anderson sama rekla da bi u kratkom roku mogla da košta državu i do 300 milijardi kruna.

“Ovo je potpuno jedinstvena situacija za švedsku ekonomiju. Ova odluka znači da želimo da što je moguće više kompanija prebrodi ovu krizu kako bismo zaštitili i firme i radna mjesta u Švedskoj”, rekla je Anderson na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je Švedska ekonomski snažna i u poziciji da snosi finansijske troškove epidemije, da ima čvrste državne finansije i najniži nivo javnog duga od kraja 1970-ih.

Švedska je već ranije najavila da će lokalnim vlastima ubrizgati dodatna finansijska sredstva kako bi im pomogla u borbi protiv epidemije korona virusa, dok je centralna banka obezbijedila do 500 milijardi švedskih kruna za zajmove kompanijama preko bankarskog sistema.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *