Cijene nafte ponovo u padu, danas odluka o cijenama goriva

Dodajte komentar

Svjetske cijene nafte danas su u padu, a vrijednost nafte tipa “Brent” je pala za 3% zbog zabrinutosti zbog potražnje za sirovinama, pokazuju podaci sa berze.

Prema stanju od 8.34 po moskovskom vremenu, cijena majskih fjučersa za sjevernomorsku smjesu nafte tipa “Brent” pala je za 3,57 odsto na 32,64 dolara po barelu, dok je vrijednost fjučersa za naftu tipa “VTI” pala za 2,12 odsto na 31,43 dolara po barelu.

Strah ostaje glavni problem u tom pogledu, jer učesnici na tržištu i dalje nisu sigurni da će slabljenje monetarne politike i dodatna likvidnost riješiti značajnu zdravstvenu krizu – izjavila je za agenciju Rojters glavni ekonomista “OCBC Banke” Selena Ling.

Kako su prenijeli domaći mediji, značajan pad cijene naftnih derivata očekuje se od sjutra, a nezvanično se procjenjuje da to može da bude i za oko 11 do 14 centi za litar goriva u Crnoj Gori. Tako procjenjuju izvori bliski Udruženju naftnih derivata Crne Gore, ukazujući da je realno da cijena eurodizela padne za oko 11 centi, a benzina za oko 12 dol4 centi po litru.

Sadašnja cijena dizela je 1,16 eura po litru, eurosuper benzina 98 -1,31, a benzina od 95 olctana -1,28 eura.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić najavila je da od utorka očekuju pad cijena naftnih derivata a očekuje se da konačnu odluku o tome donijeti danas. Ona je izjavila da bi pad cijena goriva mogao biti osam ili devet centi.

Cijene nafte su od početka godine prepolovljene, a drastični pad na međunarodnim berzama se bilježi od epidemije lcoronavirusa, a potom i propalog dogovora Ruske Federacije sa zemljama OPEC-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *