Iz CBCG očekuju sniženje cijena slanja novca

1 komentar

Nakon što smo dali odobrenje za rad platnoj instituciji Moneta MNE očekujemo da dođe do snižavanja cijena ovih usluga, jer će klijenti moći da biraju, kazali su Pobjedi u Centralnoj banci.

Ova institucija će pružati usluge izvršavanje novčanih doznaka kroz sistem MoneyGram i treća je koja se bavi tim poslom, a četvrta platna insutitucija u Crnoj Gori.

TREĆA

Iz CBCG podsjećaju da već postoje dvije platne institucije koje pružaju ovu uslugu Montenegro transfers Podgorica koji koristi sistem Western Union i Capital transfer NME Podgorica koji koristi sistem RIA.

Sa najnovijom institucijom Moneta MNE, Crna Gora upotpunjuje ponudu globalnih sistema za izvršavanje novčanih doznaka ocijenili su iz CBCG. U CPRS-u kao osnivač Moneta MNE upisan je Adrian Zulfiu, a izvršni direktor je Predrag Fatić. CBCG je ove sedmice usvojila radnu verziju nacrta izmjena zakona o platnom prometu, koji će se primjenjivati godinu nakon stupanja na snagu da bi se pružaocima platnih usluga ostavilo dovoljno vremena za pripremu.

Iz CBCG su Pobjedi kazali da svim zakonskim rješenjima u oblasti platnog prometa žele da podstaknu mehanizme za razvoj slobodnog tržišta i konkurencije i dodatno unaprijede transparentnost u ovoj oblasti.

– Kada se stvore uslovi da korisnici mogu da biraju između više različitih pružalaca platnih usluga, očekivano je da će tada i pružaoci biti motivisani da budu što konkurentniji na tržištu, što će potencijalno uticati i na smanjenje visine naknada, navode iz CBCG.

USLUGE

Visina naknada, ističu, zavisi od poslovne politike pružaoca platnih usluga.

– Monetarna vlast ne može uticati na visinu tih naknada. Ograničavanje naknada nije u skladu sa osnovnim principima tržišne ekonomije s obzirom na to da takve mjere negativno utiču na kvalitet i izbor usluga na tržištu, što u krajnjem, nije u interesu korisnika, kazali su iz CBCG komentartišući česte primjedbe na visinu ovih usluga u Crnoj Gori, a posebno prema inostranstvu.

Platnoj instituciji dozvolu za rad, ukoliko ispuni kriterijume daje Centralna banka. Izričito je zabranjeno da platna institucija pruža platne usluge bez odobrenja. Jedan od uslova je i osnivački kapital od najmanje 20.000,50.000 i 125.000 eura. Kako je Pobjeda već pisala u zakonu je defmisano da platna institucija može odobravati kredite ali ne i primati depozite. Period otplate kredita ne može biti duži od 12 mjeseci, niti smije biti odobren iznovčanih sredstava korisnika platnih usluga. Platna institucija ne smije da obavlja poslove koji obuhvataju primanje depozita ili drugih povratnih sredstava, regulisano je i naplaćivanje platnih usluga koje moraju biti transparentne.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Hahahaha ko o čemu CB CG o administriranju cijena a kad se to ne desi, onda se hvale tuđim rezultatima o neto dobiti. Izvrnuti win-win scenario.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *