Gorivo jeftinije, a cijene proizvoda i usluga iste

Dodajte komentar

Značajan pad cijene naftnih derivata je siguran od utorka, a juče se nezvanično procjenjivalo da to može da bude i za oko 11 do 14 centi za litar goriva u Crnoj Gori. Tako procjenjuju izvori bliski Udruženju naftnih derivata Crne Gore, ukazujući da je realno da cijena eurodizela padne za oko 11 centi, a benzina za oko 12 dol4 centi po litru.

Sadašnja cijena dizela je 1,16 eura po litru, eurosuper benzina 98 -1,31, a benzina od 95 olctana -1,28 eura.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić najavila je da od utorka očekuju pad cijena naftnih derivata i da će u ponedjeljak dati konačnu informaciju o tome. Ona je izjavila da bi pad cijena goriva mogao biti osam ili devet centi.

Cijene nafte su od početka godine prepolovljene, a drastični pad na međunarodnim berzama se bilježi od epidemije lcoronavirusa, a potom i propalog dogovora Ruske Federacije sa zemljama OPEC-a.

Usljed izvjesnog pada cijene svih vrsta goriva u Crnoj Gori,prevoznici i proizvođači zasada ne razmišljaju o korekciji cijena dok vide da li će se niže cijene naftnih derivata zadržati i kako će posljedice koronavirusa uticati na njihovo poslovanje.

Prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, u Crnoj Gori se dvosedmično usklađuju cijene prema utvrđenoj formuli, a zavise od prosječnog rasta (ili pada) cijena na svjetskim berzama i kretanja, odnosno oscilacija valutnog para euro/dolar. Regionalni dobavljači formiraju cijene u odnosu na berzu Mediterranean Platt’s Ground.

Cijena nafte na ovoj berzi između dva uporedna perioda pala je u prosjeku sa oko 510,95 dolara po toni na oko 415 dolara, dok je euro ojačao u odnosu na dolar za skoro 2,6 odsto i bio je bez uticaja na konačne kalkulacije.

Vlasnik autobuskog preduzeća BLT Božo Bulatović zadovoljan je zbog predstojećeg pojeftinjenja goriva, ali kaže da su ostali troškovi i dalje visoki.

“To će biti mnogo realnija i prava cijena goriva jer sve preko jednog eura (za litar) nas i te kako opterećuje. Prava stvar bi bila kada bi nakon ovog, pojeftinila i cijena auto-djelova, guma, održavanja i registracije, radne snage, ali ti troškovi su i dalje visoki i opterećuju poslovanje”, naveo je Bulatović.

Vlasnik preduzeća “Alivodić” Haris Alivodić se nada da će pad cijene nafte na svjetskim berzama doprinijeti da kompenzuju troškove poslovanja.

Zbog koronavirusa i najave mogućih restriktivnih mjera, Alivodić očekuje i moguće “otežane uslove poslovanja i manji broj polazaka” autobusa, kako se to dešava ljeti kada škole ne rade.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva ekonomije, eurodizel je posljednjih godina najjeftiniji bio 2016. kada se cijena po litru kretala od 82 centa do jednog eura, dok su se te godine cijene benzina kretale od 1,06 do 1,17 eura po litru.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *