Zbog sređivanja zemljišta puno ste atraktivniji za investicije

Hrvatska danas ima jedinstvenu priliku za razvoj hotelskih investicija, jer je, možda upravo zbog sporog planiranja i razvoja u prošlosti, jedna od rijetkih koja nije iskvarena “overturizmom”. To će ubuduće biti ključno za privlačenje gostiju, koji sve više traže destinacije s čistom sredinom, lijepom prirodom i bez velike zagušenosti.

Hrvatska ima “keca u rukavu”, kad se uporedi s područjima u Španiji, Turskoj, Grčkoj, gdje je razvoj otišao malo predaleko. Ustvrdio je to u razgovoru za Poslovni dnevnik Marc Finney, rukovodilac Odjeljenja za savjetovanje za hotele i odmarališta konsultantske kuće Colliers International, kojeg smo susreli ne nedavno održanoj konferenciji Adria Hotel Forum u Zagrebu. Razgovarali smo o investicijskom potencijalu regije, Brexitu, koronavirusu i ostalim izazovima s kojima se danas suočava turizam i hotelski biznis.

Kakav je trenutno status Hrvatske među globalnim hotelskim investitorima?

Ova regija ima znatno veći potencijal za ulaganje od ostalih u Evropi. Za mnoge zemlje u regiji, a Hrvatska je dobar primjer, investicioni proces je u zadnjih desetak godina bio spor, nešto se pokretalo pa stalo, ali u zadnje vrijeme primijećujemo održive obrasce razvoja projekata. Neki raniji problemi oko vlasničkih odnosa nad zemjištima polako se rješavaju, što vas čini puno atraktivnijima za ulaganje, jer je pitanje zemljišta jako zabrinjavalo investitore koji sad imaju znatno jasniji pregled nego prije 5 godina. Još ima mjesta za poboljšanja.

Hrvatska ima premalo, a svijet previše hotela. Mi imamo previše apartmana, kako to sve uskladiti?

Uvijek postoje razdoblja u kojima imamo višak ponude od potražnje ili je potražnja jača i jako je teško postići da cijelo vrijeme imamo ravnotežu. Mislim da je to privremeni problem koji će uskoro biti riješen, jer vidimo da istodobno raste potražnja. Uvijek je bitno o kakvoj se ponudi radi. Jedno je hotelska ponuda objekata starih 30 i više godina koji se nisu obnavljali, a drugo su novi projekti koji imaju ono što danas gosti traže. Ako imate pravi proizvod na pravoj lokaciji, možete dobro proći i na pretrpanom tržištu, jer ste bolji od većine ponude. Interno se zezamo da neko tržište nema preveliku ponudu, nego ima premalo hotela koji su srušeni. Nekima više nije mjesto na tržištu jer ne udovoljavaju zahtjevima i potrebama korisnika, što važi i za tržištima u razvoju, kao što je hrvatsko.

Globalni brend ili ne? Što savjetovati investitorima?

Postoje jako dobri argumenti za i protiv brendova. Brendovi imaju jako dobre kanale prodaje na koje inače nemate pristup ako niste brendirani. No, brendovi su još uvijek jako skupi i pristup tim kanalima puno ćete platiti, a istovremeno puno plaćate i portalima za rezervacije kao što je Booking.com pa se događa da za jednog gosta plaćate duplo. Zato je od investitora u Zagrebu razumno očekivati da kaže ‘ne trebam brend da popunim sobe’.

Jesu li zato hotelske kompanije u konstantnom izmišljanju brendova, od lifestylea nadalje? Na šta investitori trebaju paziti u odabiru?

Djelimično da, i oni se bore na tržištu. Čuli smo baš na konferenciji AHF živahnu raspravu o tome imamo li već previše brendova, treba li nam više ili manje, i imamo zaista oprečna mišljenja struke. Nisam protiv novih brendova, neki su jako dobri, ali svaki investitor treba sebi da postavi dva pitanja. Prvo, je li nešto brend ili se samo tako naziva, bez obzira na to jesu li to tri ili 50 hotela. Drugo, iako se puno priča o potrebi specijalizacije hotela, treba imati na umu da preuska specijalizacija nije dobra jer isključuje mnoge goste. Ako imate hotel sjajan za djecu, ko će biti u hotelu kad su djeca u školi? Ako ste sve prilagodili poslovnim ljudima, kako ćete popuniti sobe za vikend? Jako je važno da hoteli budu dostupni za više segmenata gostiju, s različitim sadržajima koji će ih privući. Specijalizacija se može postići i na taj način.

Neko se našalio na konferenciji i rekao da Velika Britanija postaje Kajmansko ostrvo s lošim vremenom. Kako će turistički sektor proći s Brexitom, je li izgledna izolacija?

To danas nije moguće, to što smo izašli iz EU ne znači da nećemo i dalje biti dio Evrope i svijeta, s jakim istorijskim vezama i s Amerikom i s Afrikom. Zanimljivo je da nismo nikad imali više projekata u UK nego ovih dana, što puno govori o budućnosti biznisa. Samo Colliers radi na novih 7000 soba, hotelski sektor u UK je u vrlo snažnom rastu.

Kako koronavirus utiče na vaše poslovanje?

Imamo nekoliko kineskih investitora koji su zainteresovani za Hrvatsku, no to se usporilo zbog koronavirusa, ali se nadam da do kraja maja nećemo više govoriti o toj temi. Zaustavljanje putovanja je jako loše za hotelski sektor, kao i zatvaranje hotela u nekim dijelovima svijeta, no nadam se da to sve neće dugo trajati.

Izvor i foto: Poslovni.hr

Check Also

CBCG: Građani ne treba da imaju trošak za polise

Građani koji iskoriste mogućnost da stopiraju otplatu kredita do tri mjeseca i kojima je kao …

One comment

  1. Dobar clanak, CG dok je na vrijeme da reaguje….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *