Svjetske berze zabilježile najveći pad od ‘Crnog ponedjeljka’ 1987. godine

Dodajte komentar

Evropske dionice potonule su juče 11,5 posto, najviše u istoriji trgovanja, budući da ulagače nijesu umirile mjere koje su vlade i središnje banke najavile kako bi suzbile epidemiju koronavirusa.

Evropski indeks STOXX 600 zaključio je trgovanje na 294,93 boda. Od sredine februara oslabio je gotovo za trećinu.

Pokazatelj straha na tržištima najveći od finansijske krize 2008. godine

Paralelno je STOXX indeks volatilnosti, pokazatelj straha na tržištima, porastao na najviši nivo od finansijske krize 2008. godine.

Koronavirus brzo se širi po svijetu i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pandemiju, što je odvratilo trgovce od rizične imovine, poput dionica.

ECB je najavio novi program kupovine imovine i povoljne kredite za banke

Danas je u fokusu bila Europska centralna banka (ECB) koja je najavila novi program kupovine imovine i povoljne kredite za banke kako bi osigurala likvidnost i finansiranje privrede poljuljane krizom s koronavirusom.

Uprkos najavljenim povoljnim kreditima, bankovne su dionice pale, posebno u Italiji, čiji je berzovni indeks zaključio trgovinu u minusu od gotovo 17 posto, najvećem u istoriji.

“Što se tiče banaka, problem zapravo nije toliko ponuda kredita koliko potražnja, s obzirom na virus i naftni šok”, tumači Donald Kalkagni iz Mercer Advisorsa.

“Tržište je poteze ECB-a protumačilo kao poruku da će potražnja u privredi još više oslabiti”, dodaje Kalkagni.

Pao je i španski berzovni indeks, koji takođe obuhvata puno bankovnih dionica, i to 14 posto.

Sektor putovanja i zabave pao je 13,2 posto

Među gubitnicima izdvajao se i sektor putovanja i zabave, koji je pao 13,2 posto, pritisnut padom dionica Air France KLM-a, Lufthanse i vlasnika British Airwaysa IAG nakon što je SAD ograničio putovanja iz Evrope.

Dionica Lufthansa zaključila je trgovinu u minusu 14 posto, kliznuvši na najniži nivo u gotovo osam godina jer je zbog epidemije bila prisiljena obustaviti prodaju dijela poslovanja podružnice za katering OSG.

“Pad može zaustaviti stabilizacija broja novih slučajeva zaraze u Italiji, kao što je slučaj u Kini”, zaključuje Kalkagni.

Nova katastrofa na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi potonuli gotovo 10 posto, zaronivši po prvi put od finansijske krize 2008. u područje ‘medvjeda’, jer se ulagači panično povlače iz rizičnih investicija u strahu od posljedica ‘koronakrize’.

Dow Jones potonuo je 2.352 boda ili 9,99 posto, na 21.200 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 9,51 posto, na 2.480 bodova, a Nasdaq indeks 9,43 posto, na 7.201 bod.

Dow Jones zabilježio je juče najveći dnevni pad od ‘Crnog ponedjeljka’ 1987. godine, a svi najvažniji indeksi završili su po prvi put od finansijske krize u području ‘medvjeda.

U samo 16 trgovinskih dana S&P 500 i Nasdaq izgubili su otprilike četvrtinu svoje vrijednosti, dok vlasti širom svijeta pokušavaju zauzdati brzo širenje koronavirusa i ublažiti ekonomske štete.

Strah i panika na azijskim tržištima

Kraj nedjelje donio je epidemiju straha i panike na azijskim tržištima kapitala. Tržišta od Seula do Jakarte probijala su nova dna, a investitori su intenzivirali bijeg prema sigurnijim klasama imovine,

Nikkei pao je čak 10% i vjerovatno će zaključiti svoj najgoru nedjelju od finansijske krize 2008. godine. Ni jedna dionica sastavnica ovog indeksa nije na pozitivnom.

Gubici su podjednako strahoviti izvan Japana, dovodeći MSCI Asia Pacific Index na nivo iz 2017. Zlato i nafta padali su, a nekada sigurne državne obveznice padale su dok su ulagači likvidirali sve što je moglo pokriti gubitke.

Jučerašnjim oštrim padom cijena dionica spektakularno je okončano rekordno dugo razdoblje vladavine ‘bikova’ na svjetskim berzama, koje je trajalo od financijske krize 2008.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *