Slovenija zabranila tranzit teretnih vozila iz Italije

Dodajte komentar

Zbog epidemije korona virusa Slovenija od petka primjenjuje uredbu o zabrani ulaza teretnih vozila iz Italije, a zabrana se odnosi samo na ona teretna vozila kojima ciljna destinacija nije u Sloveniji nego nju prelaze u tranzitu.

Kako prenose slovenački mediji, odluka je donesena zbog toga što restrikcije na ulazu kamiona iz Italije, zbog opsežne epidemije virusa koja vlada u toj državi, već primjenjuju Mađarska, Hrvatska i Srbija.

Aktuelni premijer na odlasku Marjan Šarec kazao je juče da će slovenačka policija od danas zaustavljati i vraćati kamiona iz Italije već na granici i vraćati ih natrag, kako se u Sloveniji ne bi stvorio džep u kojemu bi ostalo blokirano mnogo vozila i vozača u tranzitu, što bi, kako je istakao, Sloveniji stvorilo mnoge sanitarne i druge probleme.

Janez Janša, koji će premijersku dužnost preuzeti večeras ili najkasnije sjutra, izjavio je u četvrtak da je o problemu velikih gužvi na slovensko-hrvatskim graničnim prelazima, zbog teretnih vozila u tranzitu, već telefonom govorio s hrvatskim kolegom Andrejom Plankovićem i da mu je pojašnjeno kako se kontrole vozila vrše jer je odluku o zabrani ulaska u zemlju već prije donijela Srbija.

Iako je kamionima u tranzitu, koji su blokirani u Sloveniji, dopušteno da napuste zemlju “najbližom rutom” i danas na graničnim prelazima na ulazak u Hrvatsku na Bregani, ali i drugim prelazima, nastaju kolone vozila, pa čekaju i oni koji nisu bili u Italiji, tvrde slovenski mediji.

Uredbom slovenačkog ministra za zdravstvo Aleša Šabedera od sinoć u 22 sata obustavljen je, zbog pandemije korona virusa, i sav željeznički putnički promet iz Italje, a obustavljen je i međunarodni promet autobusa iz tog pravca i u Italiju, kako redovni linijski tako i povremeni prevoz.

Izvor: SeeBiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *