Produžen rok za istraživanje nafte u crnogorskom podmorju

Dodajte komentar
Ilustracija

Vlada je juče odobrila kompanijama Eni Montenegro i Novatek Montenegro BV Holandija produženje prvog perioda istraživanja iz ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za godinu.

U Informaciji, koju je Vlada usvojila juče, navodi se da bušenje dvije istražne bušotine iz ugovora, koji je država prije četiri godine zaključila sa koncesionarima Eni i Novatek, neće biti završeno do 14. septembra ove godine. Koncesionari su, kako se ističe, 17. februara dostavili zahtjev za produženje prvog perioda istraživanja za godinu. U Vladi ističu da su zahtjevi Eni-Novateka opravdani.

“Imajući u vidu da su zahtjevi koncesionara ocijenjeni opravdanim i da se mogu prihvatiti kao tehnički problemi koji se nijesu mogli predvidjeti, izbjeći ili otkloniti, odnosno koji su bili van razumne i predvidljive kontrole koncesionara, Vlada je odobrila produženje prvog perioda istraživanja i faze istraživanja iz U govora za period od godinu dana”, rekli su u Vladi.

Među razlozima za produženje navodi se da je prikupljanje seizmičkih podataka trajalo oko 15, umjesto planiranih pet mjeseci. Razlog je i incident na brodu “NauticalGeo” koji se desio u junu prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *