Podgorička banka i kao dio OTP grupe nastavila sa dobrim rezultatima

Dodajte komentar

Prethodne sedmice na sajtu Centralne banke Crne Gore objavljeni su preliminarni godišnji rezultati poslovanja banaka. Bankarski sektor je tokom 2019. godine ostvario dobit od 50,6 miliona eura, duplo više nego godinu ranije kada su bile u plusu 24,8 miliona eura. Od 13 banaka samo je jedna bila u minusu dok su druge iskazale pozitivan finansijski rezultat.

U izjavi za naš portal iz Podgoričke banke su komentarisali prošlogodišnje rezultate, a u svjetlu tekućeg procesa integracije ove banke u OTP grupaciju.

“I kao nova članica OTP grupe naša banka nastavila je sa odličnim rezultatima i u 2019. godini. U odnosu na 2018. godinu, ukupan portfolio neto kredita banke je porastao za 13 odsto, čime je tržišno učešće na kraju 2019. godine dostiglo rekordnih 15.7 odsto. Rast obima kredita donio je rast ukupnih prihoda banke koji su premašili prošlogodišnje za 5.24% i iznosili su 26.1 milion eura”, saopšteno je iz banke.

Da podsjetimo, CKB je odnedavno stoprocentni vlasnik Podgoričke banke.
Na nedavnom sastanku rukovodstva Centralne banke sa glavnim izvršnim direktorom Podgoričke banke dr Miloradom Katnićem i glavnim izvršnim direktorom Crnogorske komercijalne banke Palom Kovačem na temu spajanja dviju banaka, konstatovano je da se ono sprovodi na profesionalan i efikasan način, kako bi se u isto vrijeme sačuvala poslovna pozicija i unaprijedili svi segmenti poslovanja u obje banke.

“U godini promjene vlasnika zabilježeni su značajni jednokratni „integracioni“ troškovi. I pored ovih dodatnih troškova, Podgorička banka ostvarila je neto dobit u iznosu od 8,7 miliona eura, ostvarivši povrat na kapital od 12.6%. Ukoliko bi se jednokratni dodatni troškovi izuzeli, neto finansijski rezultat u 2019. godini bio bi rekordan i iznosio gotovo 14 miliona eura”, saopšteno je za Bankar.me iz banke.

Kako su dodali, dobar finansijski rezultat doprinio je povećanju koeficijenta adekvatnosti kapitala, koji je na kraju 2019. godine iznosio 16.15%.

“Podgorička banka unaprijedila je i svoj rizični profil smanjujući procenat loših kredita u ukupnom portfoliju na svega 3.36%, i povećavajući pokrivenost loših kredita izdvojenim rezervacijama do nivoa od 73%”, zaključili su iz banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *