Oštar pad bitcoina zbog koronavirusa, cijena nešto preko 5.000 dolara

Prije tačno mjesec dana koronavirus bio je tek epidemija koja je zahvatila Kinu i poneku drugu zemlju, na nas je uticao tek obustavom letova i paketnog saobraćaja iz Kine, a ulagači su u bitcoinu počeli tražiti sigurnost u doba ekonomske neizvjesnosti.

Tada je potražnja za najpopularnijom kriptovalutom porasla, pa je i njena cijena nakon dugo vremena bila premašila 10.000 dolara.

No, proglašenjem pandemije i sa sve ozbiljnijim posljedicama širenja koronavirusa na ekonomije koje vidimo širom svijeta, reagovala su i tržišta dionica, ali i kriptovaluta. Pokazalo se da bitcoin i druge kriptovalute ipak nisu tako sigurna imovina u doba moguće recesije, pa je krenula velika rasprodaja.

Samo u posljednja 24 sata cijena bitcoina tako je pala za preko 29%, i strovalila se na nivo od oko 5.200 američkih dolara.

Koronavirus je ovoga puta istaknut kao osnovni uzrok pada vrijednosti bitcoina. Ulagači su, čini se, zaboravili na optimizam povezan s nadolazećim “halvingom” odnosno prepolovljenjem nagrada koje se dobivaju rudarenjem, a u ovom kriznom trenutku više niti ne smatraju da je bitcoin “sigurna luka” kada vrijednosti ostale, nedigitalne, imovine padaju.

Značajan pad posljedično su zabilježile i ostale kriptovalute

Check Also

Montenegroberza: Porasli promet i indeksi

Indeksi i promet na Montenegroberzi ove sedmice su porasli, iako je trgovanje bilo mirno i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *