Najstarija švedska banka pod istragom

Najstarija švedska banka, Swedbank, koja je pod švedsko-estonskom istragom zbog skandala u vezi s pranjem novca preko Baltika, u iznosu od oko 135 milijardi dolara, suočava se i s potencijalnim kaznama zbog kršenja američkih sankcija prema Rusiji.

U pitanju je više od 500 transakcija vrijednih 4,8 miliona dolara, povezanih s platama i poslovanjem jednog broda na Krimu, koje su išle preko poslovnica u Estoniji, Litvaniji i Letoniji od 2014. godine, piše Novac.hr.

U drugoj skandinavskoj banci, Danske Bank, čiji je slučaj s pranjem novca izbio prije skandala Swedbanka (istražuje se čak 200 milijardi dolara potencijalno sumnjivih transakcija iz Rusije i drugih država nastalih nakon raspada SSSR-a), za sada nema indikacija o kršenju američkih sankcija.

Jens Henrikson, glavni izvršni direktor Swedbank-e, koji je preuzeo tu funkciju u jesen 2019. kako bi stabilizovao banku, do sada je pokrenuo 152 inicijative kako bi se poboljšale politike usmjerene protiv pranja novca i borbe protiv finansijskog kriminala.

Kaže da je za utjehu to što je otkriven relativno mali iznos kojim su prekršene američke sankcije.

Dionice ove najveće banke na Baltiku, za godinu dana, od izbijanja skandala, pale su za trećinu. Švedski regulator bi sljedeće nedjelje trebalo da podnese izvještaj o kontroli pranja novca u banci. Kako se piše, pranje novca ruskih oligarha i kriminalaca preko ove dvije banke – trajalo je više od deset godina.

Swedbank je u istrazi protiv pranja novca angažovala advokatsku firmu Clifford Chance, a o transakcijama kojima su vjerovatno prekršene američke sankcije prema Rusiji, banka će podnijeti izvještaj posebnom odjeljenju pri američkom ministarstvu finansija.

Check Also

Tri razloga zbog kojih bi recesija u SAD mogla postati “Velika depresija”

Ekonomista Nurijel Rubini, poznat kao Doktor Propast, kaže da postoje tri razloga zbog kojih bi recesija u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *