Evropska uredba dala rezultat: Naknade za kartična plaćanja smanjene za 35 posto

Evropska komisija objavila je studiju o primjeni Uredbe o međubankarskim naknadama (“IFR”) za platne transakcije temeljene na karticama.

Studija, koju je Komisija naručila, utvrđuje da su glavni ciljevi Uredbe postignuti, jer su naknade za razmjenu potrošačkih kartica smanjene za 35% (oko 2,6 miliajrdi. eura godišnje) između 2015. i 2017. Ovo smanjenje rezultiralo je nižim naknadama za trgovce kao i pogodnostima za potrošače kroz niže maloprodajne cijene.

Nadalje, porast prekograničnih usluga kupovine i kartičnih transakcija doveo je do većeg stupena integracije tržišta.

Glavni ciljevi Uredbe, koja je stupila na snagu 2015. godine, bili su revidiranje kolektivno dogovorenih naknada za razmjenu kartica i platnih transakcija na osnovi kartica, koje su bile vrlo raznolike, povećane i netransparentne. Te naknade predstavljale su prepreku integraciji jedinstvenog tržišta i stvorile narušavanje konkurencije, uključujući veće troškove za trgovce i kupce.

Kako je predviđeno IFR-om, Komisija će kasnije ove godine Evropskom parlamentu i Vijeću podnijeti izvještaj o primjeni same Uredbe.

Studija će biti jedan od izvora informacija za izvještaj, zajedno s povratnim informacijama i ocjenama zainteresovanih strana od nadležnih državnih tijela za sprovođenje.

Check Also

MOR: Zaposlene koji rade od kuće treba bolje zaštititi

Zaposleni koji rade od kuće, a čiji se broj dramatično povećao usljed širenja pandemije COVID-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *