Potop na azijskim tržištima

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump privremeno zabranio sva putovanja iz Evrope kako bi suzbio širenje koronavirusa, što bi moglo dodatno usporiti svjetsku ekonomiju.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 4 posto i skliznuo na najniži nivo od početka 2019. godine.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks pao 3,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Singapuru skliznule između 1,6 i 8 posto.

Ulagače je zaprepastila juče objavljena odluka predsjednika Trumpa o zabrani svih putovanja iz Evrope, osim iz Velike Britanije, u idućih 30 dana.

Berze ponovo uzdrmane

Premda je Trump poručio da u trgovini neće biti restrikcija, svjetske su berze ponovno uzdrmane ‘koronakrizom’, pa se danas očekuje oštar pad cijena dionica i na evropskim burzama.

Terminski Euro STOXX 50 indeks vodećih evropskih dionica trenutno je u minusu više od 5,5 posto i kreće se na najnižim nivoima od polovine 2016. godine.

Oštro su pali i američki terminski indeksi, što najavljuje dalji pad cijena dionica na Wall Streetu.

Trenutno je terminski S&P 500 indeks u minusu 4,7 posto, nakon što je već juče potonuo 4,9 posto.

Terminski Dow Jones u minusu je, pak, više od 800 bodova, nakon što je juče potonuo 5,8 posto i po prvi put od financijske krize 2008. godine zaronio u područje ‘medvjeda’, 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine.

Na valutnim je tržištima, pak, američki dolar ojačao, premda se očekuje da će Fed iduće nedjelje ponovo oštro smanjiti ključne kamatne stope.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,37 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 96,14 bodova.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, skliznuo s jučerašnjih 103,80 na 103,35 jena.

No, američka je valuta ojačala prema evropskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,1320 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1335 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *